Репродуктивните проблеми и коронавируса

Автор: Ивелина Георгиева
Сайт:  myfamily.bg

Коронавирусната инфекция успя да засегне и асистираната репродукция. В момента почти всички инвитро процедури са спрени.

Д-р Мефтуне Шефкетова, която е един от водещите специалисти в областта на репродуктивното здраве обясни пред myfamily.bg, че според становище на Европейската асоциация по репродуктивна медицина всички симулации и трансфери трябва да бъдат спрени, докато трае пандемията от коронавирус. Българските медици, работещите в сферата на репродуктивното здраве също са длъжни да спазват тези предписания и препоръки.

Причината за стопирането е риска от невъзможността за лекуване на бременна жена, ако тя се зарази с COVID-19.

Ако ние извършим тези процедури и жената забременее и не дай боже се зарази с коронавирус, това ще компрометира нейното здраве и няма как да и даваме медикаментите, с които бихме лекували усложненията от вируса“, обясни д-р Шефкетова.

Тя препоръча на всички двойки с репродуктивни проблеми да забавят процедурите по забременяване от гледна точка на обстоятелствата в цял свят и посъветва, в най-краен случай да се замразят ембриони и яйцеклетки, които да се съхранят, а тренсфера им да се направи в бъдещ етап, когато обстановката се успокои.

Според нея, обаче не трябва да се чака много, защото ако една жена е на 42 години или й предстои химиотерапия тя не може да отлага до безкрай.

В момента д-р Шефкетова и екипът й работят, но приемат основно спешни случаи и такива, които не търпят отлагане. Освен това тя ежедневно извършва онлайн консултации с пациентите си, за да бъдат спокойни и под контрол.

„В момента ние работим, защото нашите пациенти трябва да бъдат спокойни, а и някои от тях имат състояния, които не търпят отлагане. Да не говорим, че голяма част от пациентите ни са на възраст, в която са с изчерпан яйчников резерв. Има момичета, на които предстои химиотерапия и те няма как да чакат да мине пандемията, а извънредното положение се удължава непрекъснато и не знаем кога ще свърши. Ако например дадена пациентка е бременна и има кървене ние не можем да я оставим вкъщи и да й кажем ела, когато мине карантината. Неотложните прегледи се приемат при спазване на всички мерки за сигурност, както за пациента, така и за нас“, обясни специалистът.

Съветът, който д-р Шефкетова отправи към всички двойки с репродуктивни проблеми е да се опитат да се съхранят психически, защото по нейни наблюдения цялата обстановка действа по-скоро на психиката. 

„Опитайте се да оцелеете емоционално в цялата тази ситуация. Ние сме на среща!Няма как да оставим пациентите си. Трябва да сте спокойни, че има към кого да се обърнете“, завърши тя.

Ивелина Рускова, която е председател на Фондация „Мечта за дете“, подпомагаща двойки с репродуктивни проблеми също призова да се избягва забременяването, докато трае пандемията от коронавирус.

„Едно евентуално заразяване с коронавирус от бременна жена може да наложи лечение с всякакви медикаменти, а то от своя страна може да доведе до прекъсване на бременността, усложнения, увреждане на ембриона и т.н“., обясни тя пред myfamily.bg.

По думите й отлагането няма да повлияе на цялостната терапия. Дори при нормални обстоятелства се случва жената да изчаква дълго време, докато подобри напълно показателите си, за да бъде успешен трансфера. Ако тези критерий не са добри се налага изчакване от един/два или повече месеца. Това си е стандартна процедура и по никакъв начин няма да окаже влияние на резултата свързан със забременяване.

 „Един/два или повече месеца няма да спрат двойките, които мечтаят за дете, защото те са минали през толкова дълъг период на чакане и  на борба. Дори, напротив този период на изчакване в момента може да им даде възможност да оценят малките неща и да се подготвят за периода на забременяване. Това са едни изключително смели и борбени хора, преминали през много изпитания и тяхната борба не е за един/два месеца, а борба, която се води от много години назад във времето. Те са свикнали да чакат много – особено за записване на часове, изследвания, резултати. Този вирус няма да ги спре да сбъднат мечтата си да имат дете“, категорична бе Ивелина Рускова.

Рускова-

Фондация „Мечта за дете“: Избягвайте забременяването в момента, заради COVID-19

Препоръката на световните асоциации по асистирана репродукция е в момента да се избягва забременяването, заради коронавируса. Това каза Ивелина Рускова пред myfamily.bg , която оглавява Фондация „Мечта за дете“, подпомагаща двойки с репродуктивни проблеми.

Това, което може да се направи, ако пациентите не могат да отложат инсеминация е да се замразят ембриони, които да се съхранят и трансфера да се направи в бъдещ етап. Разбира се ако се налага се спазва всяка процедура ив сички правила за безопасност, както за пациентите, така и за лекарите.

Те са минали през толкова дълъг период на чакане, на борба, минали са през, какво ли не и тази преграда/пречка не смятам, че за тях ще е нещо, което ще ги спре. Даже напротив това може да е едно време, което да им даде възможност да оценяват малките неща между себе си , да с еподготвят още повече за този период, който е . Аз смятам, че няма да им се отрази по никакъв начин негативно, защото в момента най-важното е близките ни и семействата ни да са здрави. Това е един период, който ще отмине, няма да е постоянно. Това едни изключително Да изчакат. ТЕ са свикнали да чакат много – особено за записване на часове, ислизане на резултати, пък камо ли сега, докато отмине този вирус.

Повечето инвитро клиники работят и осъществяват нормални дейности. Когато дадена двойка е започнала своя цикъл и е започнала терапия тя трябва да продължи. В момента се вадят яйцеклетки, замразяват ги . В момента не правят трансфери т.е. връщането на ембрионите, защото > това е предпазна мярка от светоните асоциации в момента т.е. да се избягва в момента да се забременява. Това е от световните репродуктивни асоцииации съветват да избягват забремянване заради коронавирус. Пациентите, които вече са в процедура те нямат как и трябва да се завърши с тях, но по някакъв начин се отлага този ембриотрансфер. След като отмине пандемията ще се премине към трансфера.

Пандемията не пречи, ако жената иска да се подложи на симулация, да се извърши пункция и да се замразят нейните яйцеклетки. Преди процедурата ти стимулират яйчниците , за да ти извадят по-голямо количество яйцеклетки и после ги оплождат. Това се прави при спазване на всякакви безопасни мерки.

Трансферът не се прави с цел да не стане забременяване, за да не се водят тези жени рискови, тъй като все още няма статистика, как този вирус влияе върху бременните и върху ембриона.

Ако жените планират , неискат да започнат лечение за асистирана репродукция, всеки трябва индивидуално да си поеме риска, защото няма данни , как ще се повлияе не толкова човека, а върху бременността. Консултации, прегледи, изследвания може да се правят т.е. подготовката може да се прави в момента.

За бременните жени раждането протича нормално в момента – влизат си в болниците, раждат си. Даже миналата седмица се роди едно. Най-вече е с планирана операция.

Това е един период , в които всички трябва да се замислим върху това, че дори на всяка цена д аискаме дете, то трябва да е здраво. В случая първо трябва да помислим за себе си, семейството си и съпруга си да сме здрави, за да може в последствие да се търгне към тази процедура. Така че един месец или два месеца, едно отлагане не трябва да спре тези жени и мъже.

Кампания „Роди дете в България“

Кампания „Роди дете в България“ има за цел да мотивира, да насърчи и покаже на  младите двойки, че могат да бъдат  едновременно родители, да градят кариера и да отгледат децата си, без едното да пречи на другото.

През 2019 година стартира национално турне „Роди дете в България“ в 12 града, по време на което се дава гласност на проблемите, свързани с репродуктивното здраве и защо е важно навреме да потърсим помощ от специалист.

Изпрати SMS на 17 777 с текст - DMS DETE

НАШИТЕ КАМПАНИИ И ПРОЕКТИ

Репродуктивните проблеми и коронавируса 2
Към началото