ЗАД КУЛИСИТЕ НА ЛАБОРАТОРИЯТА

В следващите няколко реда ще ви споделим какво се случва зад кулисите на лабораторията в много важния период от пункцията до трансфера.
Ембриологът Светла Джунева обобщава как протича морфологичната оценка на вашите яйцеклетки и ембриони във всеки ден от развитието.
🥚 Още щом извадим яйцеклетката от фоликула, нашите ембриолози се заемат да определят качеството ѝ. Зрелите качествени яйцеклетки имат овална форма, оформено полярно телце, хомогенна цитоплазма и са около 200 микрометра (сн.1).
☯️ Около 17 часа след сливането на яйцеклетката и сперматозоида може да се наблюдават първите признаци на оплождане. Клетката трябва да е сферична, да има 2 полярни телца и 2 видими ядра. С добри перспективи за бременност са ембрионите с напълно симетрични ядра (сн. 2 ).
🐣 Ембрионите до 3-ти ден са в етап на ранно делене – генетичният материал се размножава, клетките на ембриона се разделят, но обемът му не се различава от този на неоплодената яйцеклетка. Човешкият ембрион се дели в много специфична последователност: от една клетка става на две, двете стават на четири, четирите стават на осем и т.н. Но в действителност ембрионалните клетки, наречени бластомери в този етап, не се делят синхронно, затова често ембриологът може да види 3, 5 или 7 клетки. Важно е в стадий на 4 клетки (ден 2) или в стадий 8 клетки бластомерите да са симетрични. В зависимост от броя на клетките, в определени моменти асиметрия също e нормално да се среща (сн. 3 и 4).
🐥 на ден 5 ембрионът достига стадий бластоцист, при който ембрионалните клетки са между 120 – 200. Ембриологът оценява развитието с цифри от 1 до 6, като тази оценка е определяща за способността на ембриончето да се превърне в здраво бебе.
Знаем колко важни и вълнуващи са за вас тези фази, затова нашите ембриолози ще ви се обаждат по телефона в периода след пункцията до трансфера, когато трябва да ви информират за развитието на вашите ембриони.

автор :ембриолог Светла Джунева

AciBadem CityClinic Токуда

ЗАД КУЛИСИТЕ НА ЛАБОРАТОРИЯТА
Към началото