ЕМБРИОТРАНСФЕРА ПРИ ИНВИТРО ПРОЦЕДУРАТА

Това е един от най-важните и очаквани моменти в инвитро процеса, когато берем плодовете на няколкоседмичен труд – или по-скоро ги трансферираме в матката на жената и стискаме палци чудото да се случи.

🗓️На кой ден се прави? След преценка на репродуктивния лекар и ембриолога, можем да върнем ембрионите на 3 ден след оплождането или да изчакаме развитието им до 4 или 5 ден (съответно трансфер на морула или бластоцист). Понякога може да се направи трансфер на двудневен ембрион. Всеки подход има своите предимства спрямо индивидуалния случай и това кой ще изберем зависи от много фактори – качество и брой на ембрионите, възраст на пациентката, предишна история на опитите и др.

🧫Колко ембриона могат да се трансферират? И един качествен ембрион е достатъчен, за да настъпи бременност. В зависимост от различни фактори и репродуктивната история на двойката, можем да трансферираме наведнъж до 3 ембриона. Увеличавайки броя на ембрионите, увеличаваме шанса за многоплодна бременност, която все пак крие рискове за майката и нейните бебета.

🚰Защо трябва да пия вода преди трансфера? Това увеличава размера на пикочния мехур и ще помогне на лекаря да види по-добре матката, за да постави ембриона/ ембрионите на най-подходящото място. От друга страна пиенето на вода улеснява ембриотрансфера, като намалява ъгъла между маточно тяло и маточна шийка. Обикновено литър – литър и половина преди процедурата са достатъчни.

ЕМБРИОТРАНСФЕРА ПРИ ИНВИТРО ПРОЦЕДУРАТА
Към началото