БЕЗПЛОДИЕТО -КАКВО Е И КАКВО ПРИЧИНЯВА ?

Какво е безплодие (инфертилитет)?

Безплодието е заболяване на репродуктивната система, която възпрепятства една от основните функции на организма: концепцията за деца. Забременяването е сложен процес, който зависи от много фактори: производството на здрави сперматозоиди от мъжа и здрави яйцеклетки от жената; проходими маточни тръби, които позволяват на сперматозоидите да достигнат яйцеклетката; способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката; способността на оплодената яйцеклетка (ембрион) да се имплантира в матката; и достатъчно качество на ембриона.

И накрая, за да продължи бременността до термин, ембрионът трябва да бъдат здрав и хормоналната среда на жената да е подходяща за неговото развитие. Когато дори един от тези фактори е засегнат, това може да доведе до безплодие.

Как се проявява безплодието?

За една жена безплодието (или състоянието на субфертилитет) може да се прояви като:

  • невъзможността да забременее
  • неспособност за поддържане на бременността
  • неспособност да се износи плода до живо раждане.

Когато двойката се опитва да има дете, причините и трудностите, които среща, могат да бъдат комплексни. Множество прости, както и по-сложни медицински интервенции, могат да помогнат на единия или на двамата партньори, за да се постигне бременност, която да се износи до термин и това да доведе до раждане на живо и здраво дете.

Какво причинява безплодие?

Никой не бива да бъде обвиняван за безплодието, точно както някой е виновен за това, че е болен от диабет или левкемия. Най-общо казано, около една трета от случаите на безплодие се дължат на мъжки фактори, около една трета на фактори от страна на жената. За останалата една трета от инфертилните двойки, безплодието е причинено от комбинация от проблеми в двете страни. При около 10-15% от случаите причината остава неизяснена, като този процент постепенно намалява с развитието на медицинската наука и подобряването на методите и средствата за диагностика.

Най-често срещаният женски фактор за стерилитет е разстройство на овулацията. Други причини за безплодие при жените включват непроходими маточни тръби, които могат да възникнат, когато една жена е имала тазова възпалителна болест или ендометриоза. Някои вродени аномалии (вродени дефекти), засягащи структурата на матката, както и маточните миоми, са свързани с повтарящи се спонтанни аборти.

Как се диагностицира инфертилитет?

Първата стъпка към диагностика на причините за безплодие е среща с лекар и снемане на анамнеза. Лекарят може да направи физикален преглед на двамата партньори и да оцени общото им здравословно състояние, както и да потърси наличието на заболявания, които могат да причинят безплодие. Обикновено двамата партньори се интервюират за сексуалните им навици.

Ако не може да се определи причина за безплодие след тази първоначална среща, могат да бъдат препоръчани по-специфични тестове. За жените те включват проследяване на телесната температура, тестове за определяне на овулация, рентгенова снимка на маточните тръби и матката, както и лапароскопия. За мъжете първоначалните тестове се фокусират върху спермален анализ и оценка на репродуктивната история.

Как се лекува безплодие?

Повечето случаи на безплодие – 85 до 90 на сто – могат да бъдат излекувани с конвенционални методи:

  • промяна в начина на живот
  • хранене и диета
  • избягване и ограничаване на гонадотоксини и вредности, свързани с професията
  • лечение на основните причини – напр. хормонални, инфекциозни, имунологични и т.н.
  • лечение на придружаващи заболявания – напр. диабет, хипертония, метаболитен синдром и т.н.
  • хирургична корекция на репродуктивните органи.

При останалите може да се приложи асистирана репродукция, като една малка част от проблемите са нелечими.

Какво е асистирана репродукция?

Според определението на СЗО за асистирана репродуктивна технология (ART) това са всички лечения или процедури, които включват ин витро обработка както на човешки яйцеклетки, така и на сперматозоиди или ембриони с цел постигане на бременност.

Това включва (но не се ограничава до) ин витро оплождане и ембриотрансфер в маточната кухина, трансфер на гамета или зигота (ембрион) в маточната тръба, криосъхранение на гамета и ембриони, донорство на яйцеклетки и ембриони и гестационно сурогатство. АРТ не включва асистирана инсеминация със сперматозоиди от партньор на жената или от донор.

материал от сайта на :

Инвитро Пловдив

Д-р Васил Даскалов

БЕЗПЛОДИЕТО -КАКВО Е И КАКВО ПРИЧИНЯВА ?
Към началото