Защо не можете да забременеете – основните причини

Защо не можете да забременеете – основните причини

С въпроса “Защо не мога да забременея?” трябва да се консултирате с лекар, ако не можете да заченете дете през една година от брачния живот на фона на пълен отказ от каквито и да било контрацептиви и при редовен сексуален живот.

Какви пречки могат да възникнат по пътя към желаната бременност? Причините за безплодието могат да бъдат чисто физиологични, тоест поради състоянието на тялото на жената и / или мъжа. Възможни са и психологически причини за безплодие, както и безплодие с неизвестен произход (т.е. безплодие, причината за което не може да бъде установена в хода на диагностичните мерки), комбинирани форми на безплодие. Помислете за най-честите причини за безплодие при жените и мъжете.

Психологическата причина за безплодието

Понякога причината да не забременеете е психологическото състояние на бъдещата майка.

За съжаление понякога на лекар отиват момичета, които на 18 години  чуват фразата„ Имате поликистозна болест (или някакъв друг проблем), и  може да имате труднсоти със забремяването. Всички хора са различни, едно момиче чува тази фраза и забравя за нея, докато за друго едно неловко формулирано предположение от лекаря може да се превърне в източник на хроничен стрес в продължение на много години. И наистина водят до безплодие. Прекомерният психологически стрес на работното място е друга от най-честите причини за негативни промени в хормоналната система на жената и в резултат на това безплодие

В такива случаи въпросът “Как да забременея?” трябва да се свържете не само с репродуктивен специалист, но и с психолог, който ще помогне на жената да идентифицира най-мощните източници на хроничен стрес и да се отърве от тях. Най-вероятно ще ви трябва и помощта на гинеколог-ендокринолог, който помага за нормализиране на хормоналните нива в организма.

Защо не мога да забременея?

Хормонални проблеми

В около 30% от случаите причината за безплодие при жените е нарушение на ендокринната система. Основният симптом на този тип безплодие е постоянната липса на овулация или нейната нередовност. С други думи, жената има неизправност в узряването на яйцеклетката и излизането й от фоликула поради нарушения в работата на хормоналната система. Причината за това разстройство може да бъде патология на централната нервна система, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

Безплодието, причинено от хормонални фактори, се лекува с медикаменти и при правилно идентифицирана причина за хормонален дисбаланс в организма и правилно предписано лечение има добра прогноза.

Запушване на фалопиевите тръби

Около 30-35% от случаите на временно женско безплодие се дължат на така наречения тубален фактор – нарушение на проходимостта на фалопиевите тръби. Причината за този проблем може да бъде възпалително заболяване на таза, ендометриоза, аборт. Запушването на фалопиевите тръби възниква поради „залепването“ на тъканите в тръбите (запушване). Освен това структурите, отговорни за  развитието на яйцеклетката, се сменят – в такива случаи съществува заплаха от извънматочна бременност.

Степента на увреждане на фалопиевите тръби може да бъде различна, прогнозата за бременност зависи от тежестта на процеса.

Безплодието може да бъде причинено от маточен фактор

Така нареченото безплодие на матката е друг отговор на въпроса защо е невъзможно да забременеете. Нарушения на матката се срещат в 5-10% от случаите на женско безплодие. Ненормално положение на матката, различни малформации в нейното развитие, аденомиоза, миома на матката, патология на шийката на матката – това е списъкът на най-честите причини за така наречения маточен фактор на безплодие.

Особено често жените с миома на матката идват при гинеколог-репродуктолог с оплакването „Не мога да забременея“. В такива случаи доста често лекарят препоръчва операция за отстраняване на миомния възел с помощта на лапароскопска или хистероскопска хирургия. В преобладаващото мнозинство от случаите, след компетентно извършена операция, жената може самостоятелно да забременее и да роди бебе.

Специални причини за женското безплодие

Ако резултатите от проучванията показват, че жената е здрава, но бременността все още не настъпва, репродуктивният лекар може да диагностицира „безплодие с неизвестен произход“. В този случай може да са необходими допълнителни изследвания от свързани специалисти.

консултация с репродуктолог

Така че, една от причините за безплодието може да е имунен фактор.

Местният маточен имунитет, защитаващ здравето на матката, е длъжен да разпознава и унищожава всичко чуждо. Усилията му обаче понякога са прекомерни, провокирайки спонтанен аборт у жената. Следователно, ако не е възможно да забременеете, на жената могат да бъдат назначени допълнителни изследвания, според резултатите от които при необходимост се предписва корекция на имунни нарушения.

Мъжки фактор безплодие

Причината за невъзможността да забременеете може да бъде и мъжкият фактор. Мъжкото безплодие е по-лесно за диагностициране от женското безплодие: достатъчно е да се направи анализ на сперма (спермограма), за да се даде правилна оценка на оплодителната способност на спермата.

Резултатите от лабораторни изследвания ще покажат не само способността на мъжа да зачене дете, но наличието на инфекциозни, ендокринологични, имунни заболявания, генетични и онкологични патологии в тялото му.

За да бъде информативен анализът, мъжът трябва да се подготви за даряване на сперма. В края на краищата мъжката семенна течност е много подвижна и нейните параметри могат да се променят дори в зависимост от диетата на мъжа, психологическото му състояние. Два до три дни преди теста е необходимо да се откажете от физическо и психическо претоварване, алкохол, прием на лекарства и сауна. Спермограмата трябва да се направи 2-3 пъти с интервал от 1-2 седмици.

В допълнение към вземането на спермограма, други изследвания могат да бъдат възложени на мъж.

Причините за мъжкото безплодие могат да варират. То:

  • нарушение на проходимостта на семепровода;
  • хронични възпалителни заболявания на гениталните органи;
  • урогенитални инфекции;
  • хормонални и имунни нарушения;
  • генетични заболявания;
  • хронична интоксикация (вредни ефекти на оловни и живачни съединения, алкохол, тютюн за пушене, наркотици и наркотици, рентгенови лъчи и радиация);
  • редовно излагане на тялото както на твърде ниски, така и на прекалено високи температури;
  • наднормено тегло, стрес, небалансирана диета, прекомерна консумация на кафе, липса на физическа активност, нередовен сексуален живот.

Комбинирани форми на безплодие

Понякога лекарите трябва да посочат както мъжкия, така и женския фактор сред причините за безплодието. В този случай и двамата съпрузи трябва да бъдат подложени на лечение.

Защо не можете да забременеете – основните причини
Към началото