ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ

Описание на проблема с женското безплодие. Жените се диагностицират с безплодие, ако не е настъпила бременност в рамките на една година, докато сексуалната активност е била редовна и двойката не е използвала контрацептиви. Гинеколозите говорят за абсолютно безплодие, ако се наблюдават необратими анатомични промени в женското тяло, например, няма матка, яйчници, има сериозни нарушения в развитието на гениталните органи.

Безплодието при жените условно се класифицира на:

Първичен (в анамнезата изобщо няма бременност).
Вторична (не може да забременее за втори трети и т.н. път

Причини за женско безплодие
Женското безплодие може да бъде причинено от:

-повишено производство на пролактин;
-тумор на хипофизата;
-ендометриоза ;
-сраствания, образувани в таза;
-двустранна тубарна обструкция;
-вродени нарушения в структурата на гениталните органи;
-малформации на репродуктивната система, възникнали поради заболявания, операции;
-туберкулоза на репродуктивната система;
-неуспехи и нарушения на менструалния цикъл;
-автоимунни заболявания;
-психосексуални отклонения.

В някои случаи лекарят не успява да определи причината за безплодието.

В зависимост от факторите, които пречат на зачеването на дете, се разграничават следните форми на заболяването:

Ендокринни/хормонални. Възниква поради нарушения на хормоналната регулация на менструалния цикъл, който е отговорен за овулацията. В резултат на това се развива ситуация на ановулация, когато яйцето не узрява или не напуска фоликула след узряване. Ендокринното безплодие често е резултат от заболявания на хипоталамо-хипофизната област, наранявания, повишена секреция на пролактин и др.
Кралски. Има вродени или придобити дефекти в матката – вътрематочни прегради, хипоплазия, седловидна матка, тумори, вътрематочни синехии, цикатрициални деформации и др.
Тубарно-перитонеална. Яйцето не може да се спусне в матката поради препятствия във фалопиевите тръби. За тази форма на заболяването се говори със запушване или пълна липса на тръби.
Имунен. Тялото на жената произвежда антитела, насочени към унищожаване на сперматозоидите или ембриона.
причинени от ендометриоза . Все още не е ясно как ендометриозата е свързана с развитието на безплодие, но 30% от жените с тази диагноза не могат да забременеят. Предполага се, че участъци от ендометриума, които са нараснали в маточната кухина, пречат на нормалната овулация и движението на яйцеклетката.
Неидентифициран генезис (15% от изследваните двойки).

Диагностика на безплодието при жените
Тестовете за безплодие при жените се извършват по различни начини. Обикновено диагнозата започва с гинекологична консултация. Лекарят обяснява:

-Оплаквания (секреция от гениталния тракт, менструални болки, наличие на аборти, спонтанни аборти , резки промени в телесното тегло и др.).
-Наследственост (независимо дали е имало инфекциозни или гинекологични заболявания при жени в семейството, на каква възраст майката е родила пациента).
-Минали заболявания (операции, наранявания, инфекции).
-Характеристики на менструалното кървене (на каква възраст е започнала менархе, редовна ли е менструацията, продължителността на менструалния цикъл, изобилието на отделяне).
-Сексуални функции (колко сексуални партньори е имало, на колко години е бил първият полов акт, редовен ли е сексът в момента, има ли оргазми, какви методи за контрацепция са били използвани преди това).
-Методи за изследване и лечение, които преди това са били провеждани за безплодие и техните резултати (физиотерапия, рентгенова снимка , ендоскопия , лабораторни изследвания, функционални тестове и др.).
Раждане на дете (колко бременности, спонтанни аборти, аборти, има ли усложнения по време на бременност / раждане).

Обективни методи за диагностика на женското безплодие

Обективните диагностични методи са:

Специален. Провеждат се различни функционални, лабораторни, инструментални и други гинекологични изследвания.
Общ. Насочени към изследване на общото състояние на жената. Те включват:
– определяне на вида на телосложението, естеството на растежа на косата;
– палпация на щитовидната жлеза;
– измерване на температура и кръвно налягане;
– палпация на корема, млечните жлези;
– оценка на състоянието на кожата;
– преглед на гинекологичен стол (изследва се състоянието на вътрешните и външните полови органи, секрети, лигаментен апарат).
Невъзможно е да се определи причината за проблема, без да се стартира:

Абдоминална ехография ;
изследване на ППБ;
радиография ;
колпоскопия .

Функционални тестове за скрининг на безплодие

Днес функционалните тестове се използват най-често от гинеколозите :

Изграждане на температурна крива (използват се данни за базалната температура, предоставени от пациента).
Изчисляване на цервикалния индекс (качеството на цервикалната слуз се определя в точки, поради което лекарят може да определи нивото на естрогените в тялото на пациента).
Тест за посткоитус (проверява се активността на сперматозоидите в секрецията на шийката на матката, поради което е възможно да се изключи / потвърди производството на анти-сперматични антитела).
Лабораторни методи за диагностициране на безплодие

Най-важният от лабораторните методи, използвани при изследването на жените за безплодие, е определянето на съдържанието на хормони в кръвта и урината. За тази цел могат да се извършат следните хормонални изследвания:

На нивото на тестостерон, пролактин, хормони на щитовидната жлеза, кортизол. Анализът се взема на 5-7-ия ден от менструалния цикъл.
На нивото на DHEA-S и 17-кетостероиди в урината. Предназначен за изследване на функциите на надбъбречната кора.
На нивото на прогестерона в кръвната плазма. Проверката се извършва на 20-тия ден от цикъла.
На ниво лутеинизиращи и фоликулостимулиращи хормони, естрадиол, пролактин.
Хормонални изследвания при диагностика на безплодие

За да се определят причините за безплодието, могат да се направят хормонални изследвания:

прогестерон;
цикличен;
кломифен;
с дексаметазон.
Ако има подозрение за имунно безплодие, съдържанието на антиспермални антитела се определя в цервикалната слуз и кръвната плазма.

Хирургични методи за изследване на безплодие

Лапароскопията и хистероскопията са хирургични методи за диагностициране на женско безплодие. По време на хистероскопията маточната кухина се изследва с помощта на хистероскоп, високо прецизно устройство, което се вкарва през шийката на матката. Позволява ви да изследвате матката, цервикалния канал, фалопиевите тръби, ендометриума, за откриване на туморни неоплазми. Преди началото на диагностиката се прави обща анестезия.

Лапароскопията е метод за ендоскопско изследване на малкия таз, включващ използването на оптично оборудване. Оборудването се вкарва през малък разрез на предната коремна стена. На пациента се дава обща анестезия.

Хирургичните методи за диагностициране на безплодие са по-малко травматични и имат ниска цена. В същото време именно те позволяват на лекарите да установят причината за заболяването, когато тя остава неясна за дълъг период от време.
Лечение на тубарно-перитонеално безплодие

Проходимостта на фалопиевите тръби се възстановява с помощта на лапароскопия. Ако шиповете са се появили много отдавна, опитите може да са неефективни. След това на пациента се предлага IVF (цената на лечението на безплодието става висока).

Лечение на маточно безплодие

При наличие на дефекти в структурата на матката е показано реконструктивно пластично лечение чрез хирургически метод. Ако проблемът е много сериозен, една жена може да прибегне до услугата сурогатно майчинство.

Лечение на безплодие, причинено от ендометриоза

Ако причината за безплодието на жената е напреднала ендометриоза, е показана лапароскопска ендокоагулация. Операцията е насочена към елиминиране на патологични зони на матката. След лечението жената трябва да приема хормонални лекарства.

Лечение на имунологично безплодие

При имунологично безплодие репродуктивните специалисти препоръчват изкуствено осеменяване чрез осеменяване със спермата на съпруга. Това е единственият начин да се заобиколи възникващата имунна бариера.

Лечение на безплодие с неясен произход

Най-трудно е да се отървете от безплодието, ако не можете да установите причината за него. В тази ситуация лекарите използват асистирани репродуктивни технологии, извършват изкуствено осеменяване по методи:

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ
Към началото