Близнаци с IVF – каква е вероятността?

Близнаци с IVF – каква е вероятността?


Когато една жена реши да се подложи на IVF протокол, лекуващият лекар я предупреждава за възможността от многоплодна бременност. Тази вероятност наистина може да е по-висока, отколкото при естествено забременяване. Нека да разгледаме по-подробно какво се променя по време на ин витро оплождането.

Понякога една жена може да има две яйцеклетки в един менструален цикъл и двете да бъдат оплодени или ембрионът да се раздели. Тогава при естествено зачеване има шанс за бременност с близнаци.

Вероятността от близнаци по време на IVF се дължи на факта, че не един ембрион, а два могат да бъдат прехвърлени в матката на жената. Трансферът на два ембриона увеличава риска от многоплодна бременност, така че в повечето случаи сега се трансферира един ембрион. Трансферът на един ембрион не намалява шансовете за успешна бременност и не изключва възможността за отделяне на ембриона след трансфера. Въпросът за броя на трансферираните ембриони се решава индивидуално.

Според статистиката вероятността да имате близнаци с IVF протокол е 20-25% , като в повечето случаи говорим за близнаци.

При естествено оплождане вероятността за зачеване на еднояйчни близнаци е един случай на 10 хиляди бременности , тризнаци – един случай на 7-10 хиляди бременности.

Класификация на близнаците
Като цяло, независимо от метода на оплождане, обикновено плодът се развива от една зигота (оплодено яйце), която има собствена мембрана (амнион) и орган, наречен “хорион”, който по-късно се трансформира в плацента, свързваща майката и плода. Две плаценти се образуват по време на бременност, ако близнаците възникват от различни зиготи.

Възможно е да има различни варианти за многоплодна бременност

– монозиготни или еднояйчни близнаци – ако близнаците се развиват в една зигота след нейното разделяне;
– двуяйчни близнаци – ако близнаците са се появили от различни зиготи;
– дихориални диамниотични близнаци – всеки плод развива собствена мембрана и хорион;
– монохориални моноамниотични близнаци – фетусите имат общ хорион и обща мембрана;
–  монохориални диамниотични близнаци – фетусите имат общ хорион, но различни мембрани.

Диагностика на многоплодна бременност
Развитието на такава бременност на различните й етапи се показва чрез различни изследвания, а има и външни признаци на многоплодна бременност:

На ранен етап (започвайки от 5-та седмица) ултразвукът може да види, че в маточната кухина се развиват няколко оплодени яйцеклетки. На по-късни етапи изследването може да покаже няколко сърдечни удара, както и по-подробна структура на ембрионите.
По време на проследяване на бременността матката на жената може да е по-голяма от нормалното за нейния термин.
По време на външен акушерски преглед през втория и третия триместър чрез палпиране на корема могат да се усетят няколко глави на плода.
Някои жени могат да имат по-тежка токсикоза.
Високи нива на hCG могат да се наблюдават и при близнаци след IVF.

Характеристики на протичането на двуплодна бременност след IVF
Носенето на няколко плода наведнъж е голямо бреме за женското тяло. При бъдещата майка, поради повишеното кръвообращение, се увеличава натоварването на сърцето и бъбреците. По време на многоплодна бременност жената изпитва по-тежък дефицит на витамини, токсикоза и запек, които са характерни за почти всяка бременност. Поради наддаването на тегло се увеличава натоварването на краката, гръбначния стълб и вените.

Има основни препоръки за облекчаване на състоянието на бъдещата майка и създаване на благоприятни условия за бременност:

– разходки на чист въздух, удобна физическа активност, упражнения;
– балансирана диета, както и приемане на витаминни комплекси за попълване на силата на тялото;
– емоционален мир на жената, важно е да се сведе до минимум стресът;
– редовно наблюдение на бременността от лекар .

Какви усложнения може да има по време на IVF, ако сте бременна с близнаци?
Важно е да се разбере, че многоплодната бременност е свързана с определени рискове – както за майката, така и за плода. Една жена вероятно ще има полихидрамнион (голямо натрупване на амниотична течност), разтягане на матката, анемия; през този период натоварването на различни системи на нейното тяло се увеличава значително. Носенето на близнаци е истинско изпитание за тялото.

Многоплодната бременност крие определени рискове – при IVF и естествено оплождане:

– неправилно разположение на плода, което може да усложни раждането;
– по-висок процент на цезарови сечения;
– преждевременно отлепване на плацентата;
– преждевременно раждане на близнаци и недоносеност на плода;
– синдром на трансфузия, когато на един от фетусите липсват хранителни вещества;
– риск от развитие на аномалии (синдром на сиамски близнаци и др.).

Характеристики на воденето на многоплодна бременност
Бъдещата майка трябва редовно да посещава своя лекар, за да следи развитието на бременността си, както и собственото си здраве. Носенето на близнаци след IVF изисква внимателно наблюдение.

Контрол на динамиката на теглото – по време на бременност с близнаци една жена може да наддаде средно до 20 килограма. Обемът на корема при двуплодна бременност е по-голям, отколкото при нормална бременност. И за определен период от време жената е предписана да носи поддържаща превръзка.
По време на бременността на жената се предписват фолиева киселина и желязо за предотвратяване на анемия.
Започвайки от втория триместър, за оценка на състоянието на шийката на матката редовно се извършва доплер ултразвук, фетална кардиотокография и цервикометрия.
Ако има съпътстващи заболявания, жената трябва да бъде наблюдавана от специализирани специалисти (кардиолог, нефролог и др.).
Раждането по време на многоплодна бременност настъпва приблизително на 35-37 седмица. Следователно, на 35-та седмица се препоръчва жената да бъде хоспитализирана в предродилния отдел на акушерска болница, за да бъде под наблюдението на лекар.

Раждане по време на многоплодна бременност
Раждането на близнаци (или други многоплодни бременности) може да се случи вагинално или чрез цезарово сечение. Всичко зависи от индивидуалното състояние на всяка родилка и нейния плод.

Естествените раждания на близнаци могат да продължат по-дълго и изискват постоянно наблюдение на положението на плода и плацентата: матката се отваря, амниотичната течност излиза, появява се първото дете, след пауза раждането продължава и се появява вторият плод, след това идва плацентата навън.

Цезаровото сечение при близнаци обикновено се дължи на медицински причини. Операцията се извършва по план (често на 36 – 37  седмици). Но в случай на сложен ход на раждането през естествения родов канал може да се предпише спешна операция.

Медицински показания за цезарово сечение:

– възрастта на пациента е над 40 години;
– голям размер на плодовете;
– плацентарна недостатъчност;
– анамнеза за заболявания на вътрешните органи;
– плодовете са разположени неправилно;
– бременността протича с усложнения;
– незрял родов канал.

Решението кой метод на раждане ще бъде най-безопасен и подходящ за бъдещата майка и плода се взема от лекаря и пациентката въз основа на нейните индивидуални показания.

Може да потърсите по –  подробна информация от репродуктивния специалист Д-р Елена Бангеева , началник на инвитро център към МЦ  ” Доверие “.

Близнаци с IVF – каква е вероятността?
Към началото