Ниски нива на Aнтимюлеров хормон – БЕЗПЛОДИЕ ЛИ Е ?

Ниски нива на AMХ  – означава ли  диагноза безплодие?


По време на подготовката за бременност жените се подлагат на подробни прегледи. Един от важните показатели за състоянието на репродуктивната система на жената е нивото на антимюлеровия хормон. Нека ви разкажем по-подробно какво представлява този хормон и защо е важен при планирането на бременност.

Какво е анти-Мюлеров хормон (AMХ)?
Антимюлеровият хормон при жените показва нивото на яйчниковия резерв – броят на яйцеклетките, способни да заченат. Този хормон се произвежда и при мъжете и показва способността за производство на сперма. AMХ характеризира броя на яйцеклетките, а ако нивото е ниско, и тяхното качество.

По правило нивото на AMH при жените намалява след 35-годишна възраст, но намаляването на яйчниковия резерв може да настъпи в по-ранна възраст.

Обикновено на жената се предписва тест за този хормон, когато планира бременност. Заедно с теста за AMХ, Вашият лекар ще назначи ултразвук на 2-5-ия ден от цикъла Ви, за да провери броя на антралните фоликули (фоликули, които се визуализират в яйчниците чрез ултразвук в началото на цикъла) – заедно тези показатели помагат определяне на вероятността от забременяване.

Нива на антимюлеров хормон
Референтните стойности и нормите за AMХ по възраст зависят от лабораторията, извършваща изследването. Ниво на AMХ под 1 ng/ml показва намален яйчников резерв. Понякога жената има висок антимюлеров хормон – това е признак на висок яйчников резерв, например при синдром на поликистозни яйчници.

Според задължителната медицинска норма на AMХ за IVF се счита за над 1,2 ng / ml, докато броят на антралните фоликули в двата яйчника трябва да бъде най-малко пет.

Причини за нисък AMХ
На първо място, това може да е възрастта – с годините доставката на яйцеклетки на жената намалява. Също така, яйчниковият резерв може да бъде засегнат от предишни операции на тазовите органи, анамнеза за гинекологични заболявания, изчерпване на яйчниците, генетични аномалии и затлъстяване.

Възможно ли е да се повишат нивата на AMХ?
За съжаление е невъзможно изкуствено да се повишат нивата на AMХ . Това е само показател, който не засяга самия яйчников резерв на жената. Поради външни фактори или характеристики на тялото, този резерв може да започне да намалява дори преди 35-годишна възраст. Ето защо днес лекарите могат да препоръчат на жената да се изследва за АМХ много преди да планира бременност – да провери нивото и, ако жената има малко фоликули в яйчниците си, да обмисли замразяване на яйцеклетките си.

Възможна ли е бременност при нисък АМХ?
Ако нивото на A е по-малко от 1 ng/ml, тогава вероятността от естествено забременяване е по-малка. Все още обаче има шанс за зачеване.

Възможността за бременност с нисък антимюлеров хормон съществува – основното е да се свържете с репродуктивния специалист своевременно, за да планирате и изберете тактика за управление.

Какви са шансовете за успешно ин витро оплождане с нисък AMХ
Когато AMХ намалее, шансовете за успех по време на IVF програма също намаляват поради намаляване на броя на получените яйцеклетки, така че е важно да се свържете със специалист по фертилитет възможно най-рано.

Какво да направите, ако AMH е нисък
Ако една жена планира бременност и установи, че има ниски нива на AMH, тя трябва спешно да се свърже със специалист по фертилност.

Ако една жена не планира бременност в близко бъдеще, но иска да увеличи шансовете си за успешно зачеване в бъдеще, тя може да играе на сигурно и да замрази яйцеклетките си. Това ще й даде възможност да отложи бременността за по-късна дата и да не зависи от свързаното с възрастта намаляване на яйчниковия резерв

Какъв индикатор за AMХ се счита за добър?
Средно ниво на AMH в диапазона от 1,2–3,4 ng/ml се счита за добро за зачеване.

На кой ден от цикъла да приемам АМХ
Нивото на този хормон не зависи от менструалния цикъл, така че може да се приема всеки ден.

Защо намалява яйчниковият резерв? Какво може да повлияе на резултатите от AMХ?
Яйчниковият резерв естествено намалява с възрастта на жената – до менопаузата. Това обаче се влияе и от други фактори: хирургични интервенции на тазовите органи, гинекологични заболявания, наследственост, онкология, лоши навици (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол), неблагоприятни условия на околната среда.

Възможно ли е възстановяване на AMХ?
Нивата на AMH не могат да бъдат възстановени или повишени изкуствено. Този хормон просто показва яйчниковия резерв на жената, но не го засяга

Колко AMХ трябва да бъде за IVF?
Нивото на AMХ за процедурата за ин витро оплождане може да бъде всяко – но за да се осъществи програмата с помощта на фондове за задължително медицинско осигуряване, нивото на хормона на жената трябва да бъде над 1,2 ng / ml. При по-ниска ставка също има шанс за успешно провеждане на протокола IVF, но за ваша сметка.

Кой орган произвежда антимюлеров хормон?
В женското тяло AMХ се произвежда в антралните фоликули на яйчниците. При мъжете хормонът се синтезира от клетките на Сертоли в тестисите.

Според репродуктувния специалист д-р Елена Бангеева  – инвитро център към  МЦ ” Доверие ”  винаги първо събира пълната история на жената, така че протоколът за IVF да е възможно най-ефективен, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на всеки пациент.

Ниски нива на Aнтимюлеров хормон – БЕЗПЛОДИЕ ЛИ Е ?
Към началото