ПУНКЦИЯТА – ИЗВАЖДАНЕТО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ

Ако това е първата ви хирургична интервенция, нормално е да сте притеснена, но всъщност няма от какво. Пункцията е минимално инвазивна процедура, при която аспирираме яйцеклетките от яйчниците. Това се случва под ултразвуков контрол чрез тънка и дълга игла, която достига до яйчниците през задната стена на влагалището.
🤷‍♀️ Какво да направя преди процедурата? Първо – да сте спокойна. Вечерта преди пункцията трябва да спрете приема на храна и течности, а в самия ден е препоръчително да не използвате силно ароматизирани лосиони за тяло или парфюми. В нашия Център осигуряваме всичко необходимо за пациентките, така че не е нужно да си носите специално облекло.
💤 Как протича пункцията? Тази част от процедурата няма да помните, тъй като ще ви приспим чрез кратка венозна упойка в присъствието на анестезиолог. През това време ние ще аспирираме яйцеклетките и ще ги дадем на нашите ембриолози, за да оценят качеството им и да ги подготвят за оплождане. В някои случаи, когато броят на фоликулите е малък (обикновено при инвитро на естествен цикъл), процедурата може да се извърши и без анестезия – по преценка на лекаря и съгласието на пациента.
🕗 Колко трае една процедура? Тя може да отнеме от 15 до 30 мин.
👩‍⚕️ Какво се случва след пункцията? Ще се събудите в болничното легло и ще останете под нашите грижи за 2-3 часа, след което ще ви изпратим да продължите обичайния си ритъм на живот. Нормално е след процедура да изпитвате леки болки в яйчниците или да имате слабо зацапване.
🥚 Ще увреди ли пункцията яйчниците ми? Научните изследвания до момента не съобщават за подобни случаи. Факт е, че много жени преживяват повече от една пункция по пътя им към желаното бебе.
⁉️ Всеки фоликул ли съдържа яйцеклетка? Не е задължително. Чак когато аспирираме даден фоликул, можем да кажем дали в него има зряла и годна за оплождане яйцеклетка.

Автор :Д-р Шефкетова

ПУНКЦИЯТА – ИЗВАЖДАНЕТО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ
Към началото