КАК ДА НАПРАВИМ СВОЯТА ПОДГОТОВКА ЗА БРЕМЕННОСТ

 

Няколко лесни стъпки ни гарантират, че сме направили всичко необходимо

В своята по-ранна публикация: ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА БРЕМЕННОСТ, споделих причините, поради които и двамата родители е необходимо да се подготвят за зачеването и износването на здраво дете.

В практитката си използвам няколко простички стъпки, които ни подсигуряват, че сме направили всичко необходимо, за да подготвим тялото си да зачене и износи здраво дете. Ето кои са те:

1.       ВОДА – Когато говорим за началото на новия живот, започваме именно с мястото, където е започнал и нашият живот – във вода. Бебето в майчината утроба също е 95% вода, пие вода през всичките 9 месеца, плува във вода и диша вода. За него нормалната среда е водна. Животът на сперматозоидите и яйцеклетките също започва във водна среда, затова и двамата родители трябва да бъдат добре хидратирани.

Необходимото дневно количество е 30-40 мл. на кг. тегло. Водата, която консумираме, трябва да бъде чиста (не чешмяна), да се редува изворна и минерална.

  1. ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА – някои патогенни организми, които живеят в тялото на майката, може да попаднат в плода. Някои от тях пречат поначало на зачеването, а други може да причинят заболявания, с които детето се ражда. Токсините в тялото и на двамата родители замърсяват и физически, и информационно сперматозоидите и яйцеклетките и всичко това се предава на бъдещото бебе. Когато няма условия за износване на здраво дете, изобщо може да не настъпи бременност или да се изхвърли плодът.

Решението е, пречистване два пъти в годината, което е необходимо и разумно преди бременността. Прочистваща програма е добре да обхваща както изчистване от паразити, така и от токсини, шлаки и др. Най-добре е да се посъветвате с нутриционист относно подходящата за вас детоксикационна програма.

  1. ХРАНЕНЕ – безспорно храненето е основна част от подготовката за бременността. Добре е и двамата родители да изключат от менюто си всички храни и напитки, които съдържат отрови: консерванти, оцветители и подобрители, тежки и рафинирани мазнини, месни продукти, колбаси и др., меки сирена и пушени храни, алкохол, цигари, наркотични вещества, лекарства (които не са предписани от лекар), пържено, сладко, пакетирани и консервирани храни. Колкото е по-близка храната до естественото си състояние, толкова по-подходяща е тя: свежо и прясно еко месо, приготвено на пàра, чрез варене или печено, натурални млечни продукти, пресни яйца, пълнозърнести храни, бобови, ядки и семена, свежи зеленчуци и плодове, според сезона.

Тъй като формирането на яйцеклетката започва много преди нейното отделяне, най-разумно е 3 месеца преди този момент бъдещата майка да е пила някои натурални хранителни добавки:

  1. ФАКТОРИ, РАЗЛИЧНИ ОТ ХРАНЕНЕТО – психо-емоционален баланс и духовно усъвършенстване, движение, дишане на чист въздух, анти-стрес техники, почивка и информираност за същността на износването, раждането, кърменето и отглеждането на детето!

За да сте сигурни, че подготовката ви е пълноценна и подходяща, съветваме ви да се обърнете към нутриционист, който може да изготви програма, съобразена с индивидуалните особености на вашата двойка.

Пожелавам на всички бъдещи родители лесно зачеване, лека бременност и раждане и нека не забравяме, че най-важната роля за всичко това играе Любовта!

Елена Терзиева, нутриционист

тел. 0889901660

elena@elenaterzieva.com

www.elenaterzieva.com

 

 

 

КАК ДА НАПРАВИМ СВОЯТА ПОДГОТОВКА ЗА БРЕМЕННОСТ
Към началото