ЕНДОМЕТРИОЗА И ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

 Ендометриозата, защо е важно да говорим за нея ?

📊Счита се, че около 40% от случаите с неизяснен стерилитет се дължат на ендометриоза. Това не е животозастрашаващо заболяване, но може да забави пътя ви до желаното бебе. Ендометриозата е разпространение и разрастване на лигавица, която обикновено покрива маточната кухина, извън нея – най-често по яйчници, фалопиеви тръби, пикочен мехур, черва и други органи от коремната кухина. Възможно е същите тези ендометриални клетки да растат вътре в стената на матката (тогава говорим за аденомиоза).

🚼По какъв начин ендометриозата влияе на шансовете ви за бебе? Това състояние може да даде различни отклонения – имунологични, нарушения в овулацията и качеството на яйцеклетките, тубарни фактори или пък да възпрепятства имплантацията.

👩‍⚕️Как се лекува? Важно е да отбележа, че пълно излекуване е трудно осъществимо. В зависимост от степента на срастванията, може да се приложи хормонална терапия, която потиска функцията на яйчниците, но за много пациенти това не е желан метод, защото забавя забременяването. За по-тежки сраствания се прилага оперативна лапароскопия. След консултация с лекар могат да се взимат антиоксиданти, витамини, съдоразширяващи или да се практикува йога и акупунктура, които облекчават симптомите.

🤰Може ли да се забременее с ендометриоза? Да, дори може би сте чували, че ендометриозата се „страхува“ от бременност, защото след нея симптомите на заболяването могат да се редуцират до незначителни. Все пак, понякога на жени с такова състояние препоръчваме вътрематочна инсеминация или инвитро, за да увеличим техните шансове.

 

автор Д-р  М. Шефкетова

 

ЕНДОМЕТРИОЗА И ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ
Към началото