ДИАГНОЗАТА БЕЗПЛОДИЕ – ФАКТОРИ , ВИДОВЕ И ДИАГНОСТИКА

Според дефиницията на Световната здравна организация, диагнозата безплодие се поставя, когато сексуално активна двойка, която не е контрацептивна, не може да постигне бременност в рамките на една година. Това е тежка патология, която засяга около 15% от двойките по света и може да има различни причини и последици.

Видове безплодие

Има няколко вида патология, които се различават по клиничната картина и тежестта на хода.

Основна

Това е вид патология, когато жената никога не е забременявала. Основните причини са вродени малформации на гениталните органи, генетични и хромозомни дефекти.

Втори

Нарича се още „придобит“. Това се случва, когато една жена вече е била бременна, но детето не може да бъде заченато отново. Основните причини, които водят до това заболяване, са предишни соматични заболявания, психиатрична патология, въздействието на факторите на околната среда.

Фактори на безплодие

Тръбен фактор

Това се случва при липса или нарушение на проходимостта на фалопиевите тръби. Поради това сперматозоидите не достигат до яйцеклетката, така че зачеването не настъпва. За диагностициране на този тип безплодие могат да се използват хистеросалпингография (рентгенов метод за проверка на проходимостта на фалопиевите тръби), ехосалпингография (ултразвуков метод за проверка на проходимостта на фалопиевите тръби) и лапароскопия.

Мъжки фактор

Основните причини за мъжкото безплодие са: невропсихичен фактор, вродени аномалии, генетични причини, инфекции, интоксикация, влиянието на фактори на околната среда като радиация, радиация, въздействието на високи или ниски температури, лекарства, алкохол, наркотици. Основното проучване за идентифициране на този фактор е спермограмата.

Женският фактор

  • Психогенна

Не е свързано с неизправност на каквито и да било органи и системи; лекарите го наричат ​​функционално безплодие. Обикновено възниква поради неизправности в работата на нервната система в резултат на претърпения стрес, страх от отговорност за нероденото дете, проблеми в семейните отношения между съпруга и съпругата.

  • Матка

Такова безплодие се появява, когато жените имат патология, структурно разстройство или отсъствие на матката. Дълго време се смяташе, че такива момичета не могат да станат майка, но днес този проблем може да бъде решен с помощта на асистирани репродуктивни технологии и сурогатно майчинство.

За идентифициране на маточната патология се използва ултразвуково изследване на тазовите органи, използвайки 3D технология, ако е необходимо, хистероскопия, лапароскопия.

  • Хормон

Той е свързан с неизправности в работата на ендокринната система. Хормоналният дисбаланс влияе върху образуването, развитието и узряването на половите клетки. В същото време може да не настъпи овулация, не се произвеждат яйцеклетки, готови за оплождане, поради което не настъпва бременност.

  • Ендометриоза

Това е растежът на ендометриума извън маточната кухина. Това води до нарушаване на движението на сперматозоидите през фалопиевите тръби и / или имплантиране на яйцеклетката, поради което бременността не се развива.

  • Поликистоза

Заболяване на яйчниците, при което растежът на доминиращия фоликул и съответно узряването и освобождаването на активни яйцеклетки е невъзможно.

  • Възраст.

При по-възрастните жени се появяват ановулаторни цикли, така че сливането на яйцето със спермата не се случва. Също така, след достигане на възраст от 35 години, процентът на нарушения в хромозомите на ембриона значително се увеличава.

Комбиниран фактор

Когато една двойка има репродуктивни нарушения и при двамата партньори

Неясен генезис

Идиопатичното безплодие е трудно за диагностициране и лечение. Това е рядко.

Много фактори се поддават на медицинска корекция, така че е важно да се свържете своевременно с медицинско заведение за лечение.

Симптоми на безплодие

Основният патогномоничен симптом не е изолиран. Най-често безплодието протича безсимптомно и жената може да се консултира с лекар, само ако дълго време не може да забременее. Косвени признаци на безплодие могат да бъдат:

 • Нарушение на менструалния цикъл. Промяна в продължителността на менструацията или нейното отсъствие, появата на болка, влошаване на общото състояние трябва да предупреди пациента. Такива симптоми могат да показват нарушение на хормоналната система, липса на овулация.
 • Хирзутизъм. Повишен растеж на косата при жените според мъжкия модел (над горната устна, в подмишниците, на пубиса). Това също показва хормонален дисбаланс.

Драстична промяна в теглото на жената Това може също да означава нарушение на производството на естрогени и андрогени.

Дерматологични проблеми. Появата на обилно акне, прекомерно увеличаване на съдържанието на мазнини в кожата може да означава увеличаване на производството на андрогени (мъжки полови хормони).

Такива знаци е много лесно да забележите сами. Ето защо, ако се открие поне един от тях, е важно да се консултирате с гинеколог за консултация, за да решите какво да правите в случай на безплодие.

Диагностика

Първият и основен етап е подробно събиране на оплаквания и анамнеза. По време на първото посещение семейна двойка разбира подробно колко време отнема зачеване на дете, има ли бременности, раждания, извършено ли е предварително лечение на безплодие, по какви методи. След това се извършва внимателен преглед на жената и се възлагат такива изследвания като:

 1. Общи клинични методи. Анализ на кръв, урина, биохимично изследване, цитологично изследване на шийката на матката, бактериоскопско и бактериологично изследване за изключване на възпалителния процес в тялото на жената.
 2. Изследване на хормоналния профил в кръвта.
 3. Ултразвуково изследване на тазовите органи.
 4. Също така, ако е необходимо, проверете проходимостта на фалопиевите тръби.

Въз основа на данните от тези проучвания лекарят може да прецени безплодието, причината за него и да предложи ефективен метод за лечение.

Начини за лечение на женското безплодие

В зависимост от вида на безплодието могат да се използват различни методи за корекция.

С маточния фактор на безплодие могат да се използват методи на оперативни технологии (хистероскопия, лапароскопия).

При лечението на инфекциозни заболявания се използват антибактериална терапия, противовъзпалителни лекарства.

Методът за лечение на психогенно безплодие е психотерапия.

С мъжкия фактор на безплодие андрологът ще проведе необходимите изследвания, ще установи причината и ще предпише лечение.

Могат да се използват и асистирани репродуктивни технологии, които включват:

IVF  – Ин витро  . Това е един от най-ефективните и търсени методи. Оплождането на яйцето се извършва в лабораторията, след което полученият ембрион се прехвърля в маточната кухина на жената.

Инсиминация . Това е въвеждането на сперматозоиди в маточната кухина. Обикновено се използва при мъжко безплодие.

Индукция на овулацията. Използва се при женско ендокринно факторно безплодие, което е придружено от нарушена овулация. Предписват се лекарства, които причиняват растежа на доминиращия фоликул и овулацията.

С помощта на такива методи всяка жена ще може да забременее, да роди и да роди здраво дете.

Профилактика на безплодието при жените

За да се предотврати развитието на такава тежка патология, е важно да се придържате към някои принципи:

 • Отказ от ранно начало на сексуална активност.
 • Постоянен партньор и редовен сексуален живот.
 • Навременна диагностика и цялостно лечение на всякакви заболявания на тазовите органи.
 • Използване на средства за защита срещу полово предавани болести.
 • Отказ от алкохол и пушене.
 • Редовни посещения при гинеколог с пълен преглед.

Само следвайки такива препоръки, можете да запазите репродуктивната функция и да не се сблъскате с проблема с безплодието.

Безплодието е сериозен психологически проблем за много семейни двойки. Но е важно да запомните, че такава патология реагира добре на лечението. Само когато е поставена правилната диагноза, се определя видът на проблема, възможно е да се избере ефективна корекция.

ДИАГНОЗАТА БЕЗПЛОДИЕ – ФАКТОРИ , ВИДОВЕ И ДИАГНОСТИКА
Към началото