ПУНКЦИЯТА НА ЯЙЦЕКЛЕТКАТА – КАК И КОГА СЕ ИЗВЪРШВА ?

Пункция на яйцеклетки или пункция на фоликул е един от етапите на ин витро оплождането. Използва се за получаване на достатъчен запас от качествени, здравословни яйца. Материалът за оплождане се взема трансвагинално, след лекарствена стимулация на яйчниците.

Процедурен принцип

Пункцията на яйчниците се отнася до хирургическа намеса, поради което се изисква висококачествена подготовка. Препоръчва се:

  1. Няколко дни преди извършената манипулация, изключете сексуалния контакт.
  2. Ограничете спорта и всяка друга физическа активност.
  3. В деня на пункцията елате в клиниката на гладно.

Фоликуларна пункция се случва не по-рано от 35-36 часа след последната нощна инжекция. Самата процедура се извършва под упойка и продължава не повече от 30 минути. Манипулациите се извършват при асептични условия, под постоянен контрол на ултразвуков сензор. Външните генитални органи се обработват предварително с антисептик, след което лекарят пробива стената на влагалището с пункционна игла и под контрола на ултразвукова машина взема фоликулите.

След манипулацията получената течност се изпраща на ембриолога за висококачествено почистване, поставяне в специална среда и предварителна инкубация.

Последици и рискове

1-2 часа след пункцията на фоликула, общото състояние на пациента се нормализира. Позволено й е да пие, да яде, да се движи. След манипулацията е възможна болка, дърпащи болки в долната част на корема, сънливост. Но има симптоми, които могат да показват развитие на усложнения:

Обилно кърваво вагинално течение.

Продължителна треска.

Затруднено, болезнено уриниране.

Нарушение на изпражненията, упорито гадене, повръщане.

Важно е веднага да посетите лекар за тези симптоми.

След пункцията на фоликула лекарят ще предпише нови лекарства, които засягат втората половина на менструалния цикъл.

Ефективност

Процедурата за пункция на яйцеклетките е много ефективна. С негова помощ могат да се получат достатъчен брой яйца трансвагинално, които са напълно готови за оплождане. От това количество ембриологът ще може да подбере зрели и висококачествени ооцити, които имат най-голям имплантационен потенциал, и в рамките на 6 дни след операцията е възможно да се извърши ембриотрансфер.

Възможността за развитие на бременност при използване на такива техники достига 75%. Пункцията на яйцеклетка  е манипулация, която изисква професионални умения на специалисти и висококачествена подготовка на пациента. Извършва се строго 35-36 часа след последната хормонална стимулация. Техниката е високоефективна и безопасна.

ПУНКЦИЯТА НА ЯЙЦЕКЛЕТКАТА – КАК И КОГА СЕ ИЗВЪРШВА ?
Към началото