ДОНОРСКИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ – ПРОЦЕДУРА И ЕФЕКТИВНОСТ

Даряване на яйцеклетки

Донорството на яйцеклетки  е един от популярните методи за асистирани репродуктивни технологии. Използва се, когато яйчниците по различни причини не дават висококачествени яйцеклетки. Може да се използва и при многократни неуспешни опити за оплождане или когато съществува риск от развитие на наследствена патология.

Процедурен принцип

Преди дарението на яйцеклетки, се извършват следните дейности:

Избира се донор, който е най-подходящ фенотипно. Той се подлага на цялостен преглед (общоклиничен, както и генетичен), консултира се с гинеколог и репродуктивен специалист.

Провежда се курс на хормонална терапия за синхронизиране на менструалните цикли на донора и реципиента. С помощта на лекарства можете да  се постигнете суперовулация, тоест получаване на по-голям брой яйца. И на реципиентката се дава курс на терапия за подготовка на ендометриума на матката.

След подготвителните стъпки започва дарението. Яйцеклетките се вземат от донора чрез трансвагинална пункция на фоликулите на яйчниците. От бъдещия баща се прави спермограма и се избират най-подвижните сперматозоиди. В лабораторията се извършва оплождане и получените ембриони се култивират в продължение на 5-7 дни, след което единият ембрион се прехвърля в матката на жената реципиент (всички останали се замразяват и съхраняват сигурно в ембрионната лаборатория).

Последици и рискове

Усложненията на донорите са редки. При първите симптоми на локални реакции към приложението на хормоналните препарати или влошаване на общото състояние на донора, лекарят незабавно коригира проблема.

При жените получили рисковете са сведени до минимум, доколкото е възможно. Тъй като подборът и изследването на донора се извършват много внимателно. Усложненията след манипулацията  са изключително редки.

Ефективност

Преди даряването на яйцеклетките и имплантирането им в матката се извършва дълга подготовка на донора и пациента под наблюдението на медицинския персонал. Ефективността му достига 75% в сравнение с класическата IVF. Показателят е доста висок, тъй като за даряване се използват само здрави яйцеклетки с висок имплантационен потенциал.

В някои случаи женското безплодие е свързано с необратими смущения в производството на жизнеспособни яйцеклетки. В такива случаи само ин витро оплождането с донорски яйцеклетки може да помогне за забременяване. Методът е висококачествен, ефективен, достъпен и безопасен.

ДОНОРСКИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ – ПРОЦЕДУРА И ЕФЕКТИВНОСТ
Към началото