ВИДОВЕ АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ

Съвременната репродуктивна медицина има много ефективни лечения за безплодие. Има индикации и противопоказания за използването на всеки от тези методи. Разберете по какъв начин можете  да осъществите мечтите си.

Само преди тридесет години диагнозата запушване на фалопиевите тръби при жена звучеше като изречение: при такава форма на женско безплодие желаната бременност не можеше да става и дума. Сега тази форма на безплодие се преодолява с относително прости IVF методи. 

Приблизително същата картина се наблюдава по отношение на мъжките форми на безплодие.И така, когато само преди двадесет години беше поставена диагноза „ретроградна еякулация“, човек трябваше да се раздели с мечтата за собственото си дете. Сега тази форма на безплодие се лекува с помощта на ултра прецизно медицинско оборудване и благодарение на високото професионално умение на лекарите.

Откъде да започна ?

За да се избере точно методът за лечение на безплодие, е необходимо да се определи причината за провала на зачеването на дете. За това бъдещите родители – и мама, и татко – трябва да преминат диагностични изследвания.

Диагностиката на мъжки и женски фактори на безплодие започва с анамнеза и визуален преглед.
След първия разговор с лекар мъжът трябва да се подложи на следните прегледи:

 • Ултразвук на гениталиите и доплерография на съдовете на малкия таз;
 • кръвен тест за полови хормони;
 • анализ за полово предавани инфекции;
 • имунологичен анализ;
 • анализ на урина и секрети на простатата;
 • спермограма.

За диагностициране на женския фактор за безплодие се използват следните видове диагностични мерки:

 • събиране на анамнеза;
 • Ултразвук на тазовите органи;
 • кръвен тест за имунограма;
 • ендометриална биопсия и хистероскопия;
 • хистеросалпингография (HSG);
 • лапароскопия;
 • кръвен тест за хормони.

Горният списък с прегледи не е строго задължителен: той може да намалее, ако семейна двойка вече е преминала прегледи по-рано. 

Методи за лечение на женски фактор безплодие

В зависимост от данните, получени по време на диагностичния преглед, на бъдещата майка могат да бъдат предложени следните методи за преодоляване на безплодието:

 • Контролирано зачеване : Този метод за преодоляване на временното безплодие се използва, ако предишни изследвания показват добра проходимост на фалопиевите тръби, нормално фоликуларно развитие и растеж на ендометриума, както и отлични показатели за сперма. В този случай за началото на бременността може да е достатъчно точно да се определи времето на настъпване на овулацията. Ако сперматозоидите присъстват във фалопиевите тръби по времето, когато яйцеклетката напусне фоликула и започне да се движи, вероятността от бременност става много висока.
 • Вътрематочната инсеминация (IUI) е метод на лечение, използван в случаите, когато лекарят, въз основа на резултатите от теста, заключава, че минималната намеса в естествения процес на зачеване е достатъчна за настъпването на бременността. В този случай ембриологът в лабораторията обработва сперматозоида на мъжа по специален начин, увеличавайки оплодителната му способност и го въвежда в маточната кухина. Вероятността от бременност при използване на метода IUI във водещите клиники в света, се увеличава до 25-30%. Нивото на ефективност на този метод за лечение на плодовитост зависи от професионализма на лекаря, прилагащ този метод за лечение на плодовитостта, както и от качеството на средата, използвана в процеса на подготовка на сперматозоидите.
 • Ин витро оплождане (IVF) : по време на тази манипулация сперматозоидите се срещат с яйцеклетката не в тялото на бъдещата майка, а в епруветка. Преди това, за да се получат не една, а няколко яйцеклетки, се стимулира овулацията при жената и от семенната течност на мъжа се избират най-активните сперматозоиди. След като фактът на оплождането на яйцеклетките бъде потвърден от ембриолозите, 1-2 ембриони се прехвърлят в маточната кухина. Това обикновено се случва на 5-ия ден след оплождането. Две седмици след ембриотрансфера, кръвен тест за hCG потвърждава факта на бременност. Това се случва в около 52% от случаите – това ниво на ефективност на IVF обикновено се демонстрира от водещите световни репродуктивни клиники.
 • ICSI – въвеждането на сперма вътре в яйцето. Индикациите за този метод на лечение на безплодие са най-често тежки форми на мъжко безплодие, понякога някои промени в ооцитите, както и случаи, когато предишни опити за ин витро оплождане са били неуспешни. По време на ICSI най-добрата сперма, достъпна за лекарите, се инжектира директно в яйцеклетката. За да направите това, под микроскоп и с помощта на специално устройство – микроманипулатор, който преобразува движенията на ръцете на лекаря в микродвижения на инструменти, се прави разрез в черупката на яйцеклетката и се инжектира сперматозоид. Вероятността за оплождане в този случай е много висока, в зависимост от възрастта на жената и качеството на яйцеклетката – 85% или повече. След като ембриологът се убеди, че е настъпило оплождане и ембрионът се развива, бъдещото бебе се връща при майката – в маточната кухина.
 • Биопсия на тестиса и неговите придатъцис цел получаване на сперма при най-тежките форми на мъжко безплодие (TESA, MESA). Този метод се използва в случаите, когато сперматозоиди, подходящи за оплождане, не могат да бъдат намерени в спермата на мъж. До относително наскоро това здравословно състояние на мъжа се смяташе за непреодолима пречка за бащинството. Единственият изход в такива случаи беше използването на донорска сперма – решение, което не всички мъже смятат за приемливо за себе си. Успехът на прилагането на методите TESA и MESA, разбира се, до голяма степен зависи от здравословното състояние на мъжете и жените, но до голяма степен – от нивото на квалификация на андролозите, извършващи диагностика. И също така – до голяма степен – от лекари, които извършват тестикуларна или епидидимна биопсия и помагат на сперматозоидите да изпълнят целта си.
 • Асистирано излюпване – този метод на лечение се използва в случаи на безплодие с неизвестен генезис; а също и в случаите, когато бъдещата майка вече е претърпяла IVF, опитите са били неуспешни и предполагаемата причина за това са проблеми с имплантирането на ембриона. В този случай се прави разрез в черупката на ембриона, преди той да бъде трансплантиран в матката. Тази манипулация улеснява имплантирането на ембриони и позволява на жената да намери щастието на майчинството.
 • Криоконсервация на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони – този метод е показан в случаите, когато семейна двойка отива на първото IVF, като планира да има второ и трето дете по-късно. Замразяването с помощта на най-съвременните криометоди – витрифицирането на “допълнителни” ембриони в този случай помага да се избегне процедурата на хормонална стимулация на овулацията, която е доста трудна за тялото на жената, а също и да се намалят разходите за лечение на безплодие при следващия посещение. Освен това може да се препоръча криоконсервация на сперматозоиди, яйца и ембриони, ако мъж и / или жена имат сериозни заболявания (диабет, онкология и др.), Които впоследствие могат да се превърнат в пречка за бременността.
 • Донорството на яйцеклетки е програма, препоръчвана при непреодолими форми на мъжко или женско безплодие. Трябва да се обръща голямо внимание на подбора на потенциални донори. Всеки се подлага на задълбочен медицински преглед, по желание на пациентите специалистите на клиниката могат да избират донори с предпочитаните от тях външни данни и да изпълняват други искания на съпрузите. Всички законови норми също се спазват стриктно, по-специално – анонимността на дарителя.
 • Преимплантационна генетична диагностика / скрининг (PGD / PGS).Диагностиката на ембрион за наличие на генетични заболявания позволява да се идентифицират рисковете, дори преди той да бъде прехвърлен в маточната кухина. NGS  метод дава възможност да се диагностицира наличието на хромозомни аномалии в ембриона с точност 99,9% и по този начин не само да се избегне раждането на нездравословно дете, но и значително да се повиши ефективността на програмата за IVF, увеличавайки успеха на имплантирането на ембриона . В края на краищата е научно доказано, че в около половината от случаите на невъзникване на бременност в програмите за ин витро оплождане се дължи на факта, че матката, бидейки силно чувствителен биосензор, „отказва” нездравословно (по-рано генетично диагностицирано) ембрион за имплантиране.

ВИДОВЕ АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
Към началото