ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ ДВОЙКИТЕ

Диагнозата “безплодие” се поставя на двойка само след 12 месеца редовен секс без контрацепция. Ако бременността не настъпи през цялата година, не се отчайвайте. Като правило първо ще трябва да бъдете изследвани и тествани, за да установите причината и, ако е необходимо, да започнете лечението. Колкото по-скоро се установи какво не е наред, толкова по-големи са шансовете да забременеете и да имате здраво бебе.

Причини за безплодие

Разграничете женския фактор на безплодие, мъжкия фактор и комбинираните форми на безплодие. Женските фактори включват: нарушения на овулаторния цикъл, отсъствие или запушване на фалопиевите тръби, маточен фактор (нарушения на маточната лигавица). Мъжкият фактор са качествените и количествени промени в спермата. Комбинираните форми на безплодие се наричат ​​случаи, когато нарушения са налице и при двамата партньори.

Мъжки фактор

Нисък брой сперматозоиди

В половината от случаите причината за невъзможността да забременее е безплодието на мъжа. Болестите, които причиняват мъжко безплодие, са асимптоматични и се проявяват само в невъзможността за зачеване. Ако няма бременност през годината, препоръчително е да започнете да преглеждате двойка с мъж. Диагностиката на мъжкото безплодие в повечето случаи е по-лесна, по-евтина и изисква по-малко медицинска намеса.

За да разбере дали има проблеми със спермата, мъжът трябва да премине тестове за сперма (след три до пет дни сексуално въздържание). Нормалните показания на спермограмата са 20 милиона сперматозоиди в един милилитър сперма, половината от които са активно подвижни. 5 милиона сперматозоиди трябва да са без патологии. Само тогава спермата се счита за способна за оплождане.

Женският фактор

Запушване на фалопиевите тръби

Фалопиевата тръба изпълнява транспортна функция: яйцеклетката и сперматозоидите се срещат директно в нея и настъпва зачеване. Ембрионът започва да се развива във фалопиевата тръба и след това навлиза в матката. Запушването на фалопиевата тръба означава, че тези етапи не могат да се появят в тялото на жената, което води до безплодие. Ако тръбата е частично проходима, съществува риск от извънматочна бременност – поставяне на яйцеклетката във фалопиевата тръба и възможност за излизането й в матката.

Състоянието на фалопиевите тръби се определя с помощта на няколко метода. Първият метод, ехосалпингография, означава въвеждането на контрастно вещество в матката и оценка на състоянието на матката и фалопиевите тръби с помощта на ултразвук. Вторият метод, хистеросалпингографията, е по-информативен. В този случай контрастът също се инжектира в матката, но оценката на състоянието на матката и фалопиевите тръби се основава на рентгенова снимка. В някои случаи състоянието на фалопиевите тръби може да се диагностицира лапароскопски.

Ако се наблюдава възпалителен процес във фалопиевите тръби, е необходимо консервативно лечение, което включва антибиотична терапия, физикални процедури (например електрофореза), спа лечение и други методи. След това се извършва ехо или хистеросалпингография (използвайки контраст на ултразвуков монитор или на рентгеново изображение, можете да оцените състоянието на матката и фалопиевите тръби). При определени условия лапароскопската хирургия може да помогне за премахване на запушването на фалопиевите тръби. При пълно запушване на тръбите се използват спомагателни репродуктивни технологии, например IVF.

Проблеми с овулацията

Една от основните причини за безплодие е липсата на овулация (ановулация) или нейната нередовност. Липсата на овулация е симптом на така нареченото ендокринно безплодие, при което се нарушават хормоналните механизми. Ендокринното безплодие е около 30-40% от всички причини за безплодие от женска страна. Но не се отчайвайте – в повечето случаи проблемите с овулацията се лекуват със стимулиране на овулацията.

Най-честата причина за ановулация е синдромът на поликистозните яйчници, когато фоликулите, в които узряват яйцеклетките, растат, но овулацията (разкъсване на фоликула) не настъпва и яйцеклетката не напуска фоликула. Това се случва поради различни хормонални нарушения. След стимулиране на овулацията в повечето случаи настъпва бременност.

Възможно е да се потвърди или отрече наличието на овулация с помощта на фоликулометрия (ултразвуково изследване на процеса на узряване на фоликула). Благодарение на тази процедура лекарят вижда как расте фоликулът и дали настъпва овулация.

Липсата на овулация може да бъде коригирана чрез стимулация и след това бременността настъпва естествено. В клиниката ISIDA има много такива пациенти. Ако бременността не настъпи в естествения сексуален цикъл, когато се стимулира овулацията, тогава е необходимо вътрематочно осеменяване. Ако осеменяването не помогне, се използва ин витро оплождане.

Ендометриоза

Има много заболявания, които са безсимптомни и безболезнени, но ако не бъдат диагностицирани и лекувани своевременно, те значително намаляват шансовете за забременяване и раждане на здраво бебе. Ендометриозата е възпаление, което може да се превърне в хронично заболяване. Това е патология, която може да засегне фалопиевите тръби, яйчниците, коремната кухина и дори червата, както и други органи и системи. Това заболяване може да причини безплодие.

Много жени, които са диагностицирани с ендометриоза, не могат да забременеят без подходящо лечение. Шансовете за забременяване се увеличават след лечение с ендометриоза, тъй като редица негативни фактори изчезват. Работата на лекаря е да избере ефективен и безопасен метод на лечение, който да увеличи шансовете ви да забременеете.
Ендометриозата може да бъде открита с помощта на ултразвук, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография. В 80% от случаите ендометриозата протича безсимптомно, тоест само лекар може да я определи с подходящ преглед.

Възраст на бъдещата майка

От медицинска гледна точка, възрастта 22-35 се счита за идеална за раждането на първото дете. Но сега първата бременност и раждането след 35 вече не са рядкост. Стереотипите, че на тази възраст е невъзможно да се роди и роди здраво дете, отдавна са в миналото.
Но много често в такива случаи е необходима медицинска помощ и подкрепа. Съвременната медицина притежава необходимите инструменти, за да помогне на жената да роди след 40 години.

Можете да оцените шансовете си за успешна бременност, като използвате ултразвукова диагностика, която трябва да се извършва в определени дни от менструалния цикъл. Съществуват и хормонални тестове, които помагат на лекаря да разбере дали бременността е възможна по естествен път. Това са тестове за хормони FSH (фоликулостимулиращ хормон), LH (лутеинизиращ хормон, отговорен за овулацията) и естрадиол (женски полови хормони).

Ако бременността не настъпи поради проблеми с яйцеклетките има програма за даряване на яйцеклетки, която позволява на жената да ражда, да има бебе и да стане щастлива майка.

 

ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ ДВОЙКИТЕ
Към началото