ДОНОРСТВО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ

Повече от 6 милиона деца по света са заченати и родени след инвитро оплождане, като над 170 000 от тях са от донорски яйцеклетки и ембриони.

Ин витро с донорски материал се практикува повече над 30 години, а първото дете с донорска яйцеклетка е  родено в далечната   1984 година.

КАКВО Е ДОНОР НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ

Жената, която дарява своите яйцеклетки на друга жена.

 КАКВО Е РЕЦЕПИЕНТ

Жената, която приема яйцеклетки от друга жена.

ИН ВИТРО С ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА

Яйцеклетка от донор се опложда със сперматозоид на съпруг/партньор на реципиента и се създават един или няколко ембриона. Ембрионът се трансплантира в матката на реципиента.  И ако всичко е наред следва желана бременност .

 

КАК ПРОТИЧА ДОНОРСТВОТО

Това е процес, при който една жена бива стимулирана за да образуват яйчниците и яйцеклетки, които тя не използва за себе си, а ги дарява на друга жена.

Жената-донор преминава през първични прегледи и изследвания и след резултатите може да се даде отговор дали тя отговаря медицински да бъде донор.
Кандидат-донора на яйцеклетки стартира процедура по донорство в центъра, когато лекаря изчисли, спрямо изследванията.
Всеки кандидат-донор декларира пред нотариус, че е съгласен да стартира процедура по донорство.
Всичко започва със стимулация на яйчниците с хормонални препарати, които се поставят подкожно в коремната област. Те подпомагат естествения процес на жената всеки месец да образува яйцеклетки и овулира;

Стимулацията се  назначава от акушер-гинеколог – репродуктивен специалист  и се проследява чрез прегледи и изследвания.

Стимулацията приключва, когато яйцеклетките са достатъчно узрели за да бъдат извадени от тялото на кандидат-донора. Изваждането на яйцеклетките става с т.нар. „пункция”.
Пункцията се прави под обща анестезия за времето от 5-10 минути.

Яйцеклетките се изваждат през влагалището, чрез „игла”, която боде яйчника и „изсмуква” яйцеклетките през нея.
Целта на общата анестезия е липса на усещане за болка и пълен покой на тялото. Престоят за наблюдение след пункцията може да бъде до 2-3 часа.
Донорството на яйцеклетки и сперматозоиди е законно в България и се урежда, чрез Закон за здравето, Закон за трансплантации на органи, тъкани и клетки, Закон за лечебните заведения и други.

 

ДОНОРСТВО НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ
Към началото