ХЛАМИДИЯ – ПРИЧИНА ЗА БЕЗПЛОДИЕТО

Повече от 70% от пациентите с хламидийна инфекция са асимптоматични. Хламидията при жените се проявява чрез хиперемия (зачервяване) и подуване на външния отвор на уретрата. Характеризира се с дискомфорт или болка в долната част на корема. Възможно е малко количество мукопурулен секрет от уретрата и влагалището. Понякога има зацапване между менструациите или след полов акт. Жените са загрижени за диспареуния (болезненост по време или след полов акт). Уринирането може да бъде придружено от сърбеж, парене или болка. Когато инфекцията премине към матката и / или нейните придатъци, е възможно раздуване на корема и болка при палпиране. При поразяване на парауретралните жлези от хламидия в областта на отделителните им канали около уретрата се появяват плътни болезнени образувания с различни размери.

Консервативното лечение на хламидия включва прием на антибиотици от 7 до 14-21 дни.
Хламидийната инфекция в голям процент от случаите може да доведе до усложнения: женско безплодие, извънматочна (ектопична) бременност, перихепатит и др.

Приблизително 10% от жените с хламидия развиват тазова възпалителна болест, ако не се лекуват. В сравнение с подобни заболявания, възникнали като усложнение на гонореята, при хламидия те се проявяват с по-малко остри симптоми, но по-често водят до безплодие. Ранното започване на подходяща антимикробна терапия може значително да намали риска от безплодие. Други усложнения на хламидиите включват урогенен реактивен артрит, перихепатит (синдром на Fitz-Hugh-Curtis), хронична болка в долната част на корема, ректално течение и конюнктивит.

За да се предотврати повторно заразяване с хламидиална инфекция, е необходимо изследване и лечение на сексуални партньори. По време на лечението и диспансерното наблюдение е необходимо да се въздържате от полов акт или да използвате бариерни методи за контрацепция, докато се установи излекуване. 1 месец след края на терапията се прави диагностика за потвърждаване на излекуването на хламидийната инфекция. Ако резултатите от изследването са отрицателни, пациентите не подлежат на по-нататъшно наблюдение. При неизвестен източник на инфекция се препоръчва втори кръвен тест за сифилис, ХИВ, хепатит В и С – след 3 месеца

За предотвратяване на хламидиите е важно да избягвате случаен секс, винаги да използвате бариерна контрацепция и да изследвате и лекувате сексуалните си партньори.

 

ХЛАМИДИЯ – ПРИЧИНА ЗА БЕЗПЛОДИЕТО
Към началото