ХЛАМИДИЯ ПРИ МЪЖЕТЕ

Трудно е за обикновен неспециалист, който в повечето случаи е средният пациент, да разбере какво е хламидия и защо е толкова опасна, ако нищо не притеснява човек, заразен с хламидия. Пациентът се сблъсква с проблема лице в лице, като правило, когато всичко е много по-сериозно от просто инфекция. Но дори и тогава малко хора се задълбочават в медицинските проблеми, уплашени от тяхната сложност, разчитащи на лекар и отново и отново разочаровани от лечението. Ще се опитаме да обясним защо лечението на хламидиите е толкова трудно и понякога досадно занимание, защо понякога лекарят се проваля и как в крайна сметка да постигнем възстановяване.

 

Какво е хламидия?
Хламидията е често срещана инфекция, предавана по полов път (ППИ). Заболяването се причинява от бактерията Chlamydia trachomatis, микроорганизъм, който заема междинно място между вирусите и бактериите и паразитира в епителните клетки на пациента, като ги унищожава. Симптомите на хламидия обикновено са леки или липсват. Ето защо много случаи на заболяването остават незабелязани. Въпреки това се развиват сериозни усложнения.
Какви са проявите на хламидиите?
Хламидиите са много потайни. 50% от заразените мъже нямат прояви на заболяването. Ако се развият прояви на заболяването, това се случва приблизително 1-3 седмици след заразяването.

Мъжете в острия период на хламидия могат да получат бистър или мътен секрет от пениса , болка или дискомфорт при уриниране, парене и сърбеж в областта на изхода на уретрата, рядко болка и/или подуване на тестисите. Очевидните прояви на хламидия, ако възникнат, изчезват заедно с острия период и преминават в латентен вътрешен процес.

Всеки сексуално активен човек може да се зарази с хламидия. Колкото по-голям е броят на сексуалните партньори, толкова по-голям е рискът от инфекция. Рискът от инфекция е особено висок при момичетата, тъй като тяхната шийка на матката не е напълно оформена.

Симптомите на хламидия при мъжете обикновено съответстват на уретрит:
– гнойно отделяне;
– болка, спазми;
– леко зачервяване и леко подуване на уретрата;
– възпаление на уретрата ( уретрит );
– възпаление на простатната жлеза (простатит) ;
– възпаление на епидидима (епидидимит) ;
-често уриниране , сърбеж в уретрата, понякога болка в перинеума.

Усложнения при мъжете:
– уретрит с нетърпимо често желание за уриниране, сърбеж, болка в уретрата и гнойно отделяне;
опасен за мъжа на всяка възраст простатит;
– възпаление на тестисите (везикулит), при което мъжът изпитва усещане за пълнота в перинеума, болка, излъчваща се към сакралната и ингвиналната област и тестиса;
– епидидимит – възпаление на семепровода и връвта, когато тестисът се увеличава по размер, а кожата на скротума става червена и набъбва.

Как да диагностицираме хламидиите?
Много е важно при лечението на хламидия да се вземе предвид наличието на други полово предавани болести. Една от особеностите на хламидията е честата й комбинация с други инфекции, предавани по полов път. В повечето случаи има комбинация от хламидия и микоплазмоза, хламидия и трихомониаза, хламидия и гарднерелоза. Доста често се комбинират три, четири или повече полово предавани микроорганизма. Наличието на такива микробни съюзи засилва отрицателното въздействие върху тялото на всеки от микроорганизмите и им позволява да се противопоставят по-добре на защитните сили на организма и на продължаващото лечение. Особено внимание се обръща на смесената трихомонадно-хламидийна инфекция.

Диагнозата включва наблюдение на клиничните симптоми при пациента, изследване на петна от хламидия от шийката на матката, изстъргване от пикочния канал, първата сутрешна порция урина. Най-често изследването се извършва чрез PCR (полимеразна верижна реакция). Освен това се извършва кръвен тест чрез ELISA (ензимно-свързан имуносорбентен анализ) за наличие на имунитет към хламидия, това спомагателно изследване често помага да се установи точна диагноза.

 

Как да се лекува хламидия?
Лечението на хламидиоза трябва да бъде комплексно. Това означава не само приемане на лекарства, но и локални ефекти върху заразените органи. Ако лечението на хламидиите започне незабавно, в остра форма, лечението обикновено не е трудно и завършва, като правило, с пълно излекуване. Ако хламидията е преминала в хронична форма или постоянно се повтаря, лечението на тези форми е доста сложно: хламидиите имат време да развият “имунитет” към стандартните методи на лечение и са необходими допълнителни времеви и материални разходи за разработване на успешен метод за лечение. лечение на тези форми на хламидия.

Антибиотици при лечение на хламидия
Тъй като хламидиите са паразити, които живеят вътре в клетките, тяхното лечение изисква използването на антибиотици, които могат да проникнат и да се натрупват в засегнатите клетки. Във всеки случай на хламидия трябва да се изготви САМО ИНДИВИДУАЛЕН режим на лечение, който ще вземе предвид естеството на хламидиите, чувствителността на хламидиите към антибиотици (определена въз основа на скоростта на засяване за чувствителност към антибиотици), наличието на съпътстващи инфекции , тежестта и продължителността на хламидията, нейната локализация – кои органи са засегнати от инфекцията.

Като вземе предвид всички тези фактори, лекарят изчислява за вас индивидуалните дози антибиотици и продължителността на цикъла на лечение – ще ви е необходим курс от няколко цикъла на развитие на хламидия, за да можете да говорите за ефективността на лечението.

Особено си струва да се отбележи, че ако наред с хламидиите се открият и други сексуални инфекции – микоплазми, уреаплазми, цитомегаловирус, гонококи и др., Тогава лечението също става по-сложно. Лекарят ще трябва да разработи схема, като вземе предвид чувствителността на всяка от откритите инфекции към предписаните лекарства. В хода на лечението се предписват и лекарства, които предотвратяват размножаването на гъбични инфекции в тялото, което е било изложено на антибиотици.

Имуномодулираща терапия
Много често при хора с хламидия се наблюдават различни нарушения на имунната защита на организма. Те се определят и чрез лабораторни изследвания. Въз основа на имунологичен преглед лекуващият лекар може да предпише към комплекса за лечение на хламидия лекарства за повишаване на имунитета, имуноактиватори и др.. Но имунните лекарства не винаги се предписват – във всеки случай индивидуално. Ето защо е много важно да изберете добър лекар за лечение на хламидия, за да му се доверите, а не да коригирате внимателно разработената от него схема в процеса на лечение.

Ензими при лечение на хламидия
Важна роля в лечението на хламидия има назначаването на специални лекарства – ензими. Как помагат ензимите? А ензимите оказват безценна помощ. Първо, те възстановяват нормалната пропускливост на мембраната в болните клетки. По този начин, по-високи концентрации на антибиотици при по-ниски дози от приложението им падат в клетката. Ензимите също помагат за намаляване на алергичната чувствителност на организма към лекарства. Трето, ензимите осигуряват деконгестантни и аналгетични ефекти. Ензимите засилват действието на антибиотиците не само вътре в клетката, но и повишават концентрацията им в кръвта средно с 20-40%, което прави възможно прехвърлянето на големи дози антибиотици към болните органи в по-ниска доза. И накрая, ензимите допринасят за възстановяването на периферното кръвообращение.

Локална терапия при лечение на хламидия
Местната терапия при лечението на зачената хламидия е просто необходима. Също така се предписва от лекар, въз основа на естеството на хламидиите, неговите знания и опит.

За да се предотврати повторно заразяване, всички сексуални партньори трябва да бъдат намерени, прегледани и лекувани. Пациентите с хламидия трябва да се въздържат от незащитен секс по време на лечението, в противен случай е възможно повторно заразяване. За съжаление, след успешно лечение е възможно повторно заразяване с хламидия, тъй като имунитетът към този микроорганизъм не се развива. Повторен преглед се извършва 4 седмици след лечението.

Ами ако хламидиите не се лекуват?
Сложността на лечението на хламидиите се състои в това, че бактерията Chlamydia trachomatis е не само необичайно издръжлива, но и в това, че може да се адаптира към антибиотика. Самолечението е особено опасно за пациента, тъй като самостоятелно избраното лекарство не е в състояние да унищожи инфекцията, но хламидиите развиват имунитет към съставките на използваното лекарство и по този начин инфекцията става по-силна, отколкото е била.

Често се случва заразен човек да лекува хламидия в продължение на години, но тялото остава на едно и също място. Понякога контролните тестове показват отрицателен резултат, въпреки факта, че хламидиите живеят в клетките на пациента (за това свидетелстват последствията от хламидиите – неразрушим цистит, млечница, простатит и др.). В този случай на пациента се показва провокация – инжектиране на лекарство, което ще накара хламидиите да се открият.

Друг важен момент: хламидията рядко съществува в тялото в единствено число, като правило тя е включена в набор от други инфекции (трихомониаза, микоплазмоза, уреаплазмоза, кандидоза, папиломавирус и херпесен вирус). Всички тези инфекции са фактор, който усложнява терапията, но не я прави невъзможна.

ХЛАМИДИЯ ПРИ МЪЖЕТЕ
Към началото