ДОНОРСТВОТО – ШАНС ЗА РАЖДАНЕ НА НОВ ЖИВОТ

Използването на донорски материал за преодоляване на безплодието е шанс за раждане на нов живот !
Статистиката показва, че около 15% от семейните двойки в света не могат сами да имат дете по медицински причини. Безплодието се диагностицира, ако не настъпи бременност в рамките на една година активен сексуален живот без използване на контрацептиви. Приблизително в половината от случаите (51-52%) причината са патологии на женската репродуктивна система:
-запушване на фалопиевите тръби (25% от всички случаи на безплодие), което не позволява на яйцеклетката да мигрира в маточната кухина;
-хормонален дисбаланс, причинен от ендокринни нарушения или лекарства, контрацептиви;
-урогенитални инфекции или възпалителни заболявания, които нарушават функцията на ендометриума;
-анатомични дефекти на гениталните органи – например вагинални синехии, недоразвитие на матката и др.;
-патологии на яйчниците, които изобщо не произвеждат яйца или произвеждат овоцити с ниско качество, неподходящи за оплождане.
Именно последната категория заболявания, както и нарушенията на овулаторния цикъл, са най-честите случаи на безплодие, когато се налага използването на овоцити. В момента това е единственият начин да се позволи на жени с подобни проблеми да станат щастливи майки.
Първата стъпка е да се осъзнае необходимостта от използване на донорски яйцеклетки
Решението да се използва генетичен материал на друг човек, за да се забременее, е трудно и изисква внимателно обмисляне. По закон в Русия всяка жена в репродуктивна възраст има право да използва услугите на донори, но на практика в тази ситуация възникват много клопки. Основната е неподготвеността на самите родители да предприемат такава стъпка. Особено трудна ситуация възниква при семейните двойки, когато един от родителите се съгласява да се подложи на IVF с помощта на донорска яйцеклетка , но другият не го прави.
Втората стъпка е изборът на клиника
Използването на асистирани репродуктивни технологии днес е общоприета практика в световната и руската медицина. Клиники, предлагащи такива услуги днес, има не само в големите градове, но и в областните и областните центрове на страната ни. Те обаче могат да се различават по качество на услугата, пълнота на услугата и други критерии. Най-добре е да се подложите на IVF с помощта на донорски яйцеклетки в медицински организации.
Трета стъпка – консултация с лекар
След като изберете подходяща клиника, трябва да си запишете час при специалист по фертилитет. При първата консултация той ще проучи медицинската история на пациента и нейния съпруг, данни от медицинската им документация и ще предпише курс на диагностични изследвания. Въз основа на техните резултати той ще предложи подходяща стратегия за лечение на безплодието. Струва си да се отбележи, че IVF с помощта на донорска яйцеклетка се предлага като последна мярка, ако тялото на жената не е в състояние да произведе жизнеспособни яйцеклетки. Показания за тази процедура са:
-дисфункция на яйчниците в резултат на честа или непрофесионална хирургическа интервенция, както и след операции за отстраняване на половите жлези (например по време на лечение на рак);
-промени, свързани с възрастта и свързания с тях естествен спад на репродуктивната функция, който обикновено настъпва след 35-40 години, но може да се появи и по-рано;
-намаляване на качеството на яйцата поради употребата на цитостатични лекарства, радиация или химиотерапия и други методи на лечение, които влияят отрицателно върху структурата и —-жизнеспособността на зародишните клетки;
-наследствени заболявания, предавани по майчина линия – по-специално хемофилия, някои заболявания на сърдечно-съдовата система, синдром на Pearson и др.;
нарушения в хромозомната структура на яйцата, възникващи, например, поради излагане на йонизиращо лъчение, токсини и други патологични фактори.
Това е медицинска консултация, която често помага на жена или двойка да изберат IVF с донорски яйцеклетки. Подробните съвети от квалифициран лекар ви позволяват да разберете тази процедура, да претеглите нейните предимства и недостатъци и да вземете обективно решение.
ДОНОРСТВОТО – ШАНС ЗА РАЖДАНЕ НА НОВ ЖИВОТ
Към началото