ДОНОРСТВОТО – РЕШЕНИЕ И ШАНС

Бременността за много хора  остава свещено събитие, вид чудо. За тях е важно бъдещото дете да е тяхно не само юридически, но и генетично. Подобно желание е съвсем разбираемо, тъй като желанието да се продължи родословието и да се предадат собствените гени е присъщо на човек на ниво инстинкти. Репродуктивните патологии, възрастта и други естествени ограничения обаче често правят невъзможно естественото или изкуственото осеменяване с помощта на генетичния материал на самата жена. В този случай IVF с помощта на донорска яйцеклетка помага, но как да вземете решение за такава процедура?

Използването на донорски материал за преодоляване на безплодието
Статистиката показва, че около 15% от семейните двойки в света не могат сами да имат дете по медицински причини. Безплодието се диагностицира, ако не настъпи бременност в рамките на една година активен сексуален живот без използване на контрацептиви. Приблизително в половината от случаите (51-52%) причината са патологии на женската репродуктивна система:

-запушване на фалопиевите тръби (25% от всички случаи на безплодие), което не позволява на яйцеклетката да мигрира в маточната кухина;
-хормонален дисбаланс, причинен от ендокринни нарушения или лекарства, контрацептиви;
-урогенитални инфекции или възпалителни заболявания, които нарушават функцията на ендометриума;
анатомични дефекти на гениталните органи – например вагинални синехии, недоразвитие на матката и др.;
-патологии на яйчниците, които изобщо не произвеждат яйца или произвеждат овоцити с ниско качество, неподходящи за оплождане.
Именно последната категория заболявания, както и нарушенията на овулаторния цикъл, са най-честите случаи на безплодие, когато се налага използването на овоцити. В момента това е единственият начин да се позволи на жени с подобни проблеми да станат щастливи майки.

Първата стъпка е да се осъзнае необходимостта от използване на донорски яйцеклетки
Решението да се използва генетичен материал на друг човек, за да се забременее, е трудно и изисква внимателно обмисляне. Особено трудна ситуация възниква при семейните двойки, когато един от родителите се съгласява да се подложи на IVF с помощта на донорска яйцеклетка , но другият не го прави.

Следователно, първата и най-важна стъпка към преминаването към IVF с помощта на донорски яйцеклетки е задълбочено обсъждане на проблема. В този случай е препоръчително да се свържете със семеен психолог и специалист по фертилност, за да идентифицирате предварително възможните психологически и физиологични пречки и да намерите начини за тяхното преодоляване. Само ако и двамата родители могат да постигнат общо доброволно съгласие относно необходимостта от използване на донорен биоматериал, трябва да се премине към следващия етап.

Втора стъпка – консултация с лекар
След като изберете подходяща клиника, трябва да си запишете час при специалист по фертилитет. При първата консултация той ще проучи медицинската история на пациента и нейния съпруг, данни от медицинската им документация и ще предпише курс на диагностични изследвания. Въз основа на техните резултати той ще предложи подходяща стратегия за лечение на безплодието. Струва си да се отбележи, че IVF с помощта на донорска яйцеклетка се предлага като последна мярка, ако тялото на жената не е в състояние да произведе жизнеспособни яйцеклетки. Показания за тази процедура са:

-дисфункция на яйчниците в резултат на честа или непрофесионална хирургическа интервенция, както и след операции за —-отстраняване на половите жлези (например по време на лечение на рак);
-промени, свързани с възрастта и свързания с тях естествен спад на репродуктивната функция, който обикновено настъпва след 35-40 години, но може да се появи и по-рано;
-намаляване на качеството на яйцата поради употребата на цитостатични лекарства, радиация или химиотерапия и други методи на лечение, които влияят отрицателно върху структурата и жизнеспособността на зародишните клетки;
-наследствени заболявания, предавани по майчина линия – по-специално хемофилия, някои заболявания на сърдечно-съдовата система, синдром на Pearson и др.;
-нарушения в хромозомната структура на яйцата, възникващи, например, поради излагане на йонизиращо лъчение, токсини и други патологични фактори.
Решението да се използва генетичен материал на друго лице
Това е медицинска консултация, която често помага на жена или двойка да изберат IVF с донорски яйцеклетки. Подробните съвети от квалифициран лекар ви позволяват да разберете тази процедура, да претеглите нейните предимства и недостатъци и да вземете обективно решение.

За допълнителни въпроси може да се обърнете към Инвитро център Доверие – д-р Елена Бангеева

 

ДОНОРСТВОТО – РЕШЕНИЕ И ШАНС
Към началото