Защо ендометриозата предизвиква безплодие?

Смята се, че 1 от 10 жени в репродуктивна възраст в света има ендометриоза. Напоследък излизат нови статистики, които вече дават данни за една от 9 жени в репродуктивна възраст. Данните от различни държави също така показват, че отнема между 7 и 10 години за да се получи точна диагноза поради разнообразни причини. Най-често това се дължи на неспецифичността на симптомите, които често изглеждат като други заболявания, недостатъчно познаване на самото заболяване от акушер-гинеколозите и общите специалисти, липса на съвременна техника за образна диагностика, и дори вкорененото в много култури убеждение, че женските болки са нещо нормално.

Особеност на ендометриозата е, че може да доведе до сериозно влошаване на качеството на живот на някои от жените страдащи от нея, но също така може да протича и почти безсимптомно при други.

Заболяването често има тежки последици върху репродуктивните способности на жените, особено ако присъства по-дълго време или е открито късно и не са взети адекватни мерки.

Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза.

Ендометриозата е социално значимо заболяване, защото засяга репродуктивните функции на жените и в дългосрочен план оказва влияние върху демографските параметри на страната. Освен това повлиява работоспособността и възможностите за работа на много от страдащите от болки жени и оказва сериозен финансов натиск върху тях и здравната система като цяло.

При ендометриозната тъкан, подобна на тази от вътрешната страна на матката, се разпространява и извън нея. Така промените, които настъпват вътре в матката и водят до редовен месечен цикъл, настъпват по същия начин и там, където се е разпростряла ендометриозата. Това води до срастване на органите или образуването на кисти, ако например попадне върху яйчника. Стряскащата статистика показва колко е важно навременното установяване на заболяването, а медицината в света се развива с изключително бързи темпове, за да подпомогне този процес и да предложи адекватно лечение.
Ендометриозата може да бъде придружена от редица странични ефекти като болезнена менструация и тазови крампи. Около една трета от жените с ендометриоза също имат проблеми със забременяването, а тези, които заченат успешно, са застрашени в по-голяма степен от спонтанен аборт, преждевременно раждане, раждане чрез цезарово сечение, прееклампсия и други усложнения. Но не всяка надежда за бъдещите родители е изгубена. Определени лекарства, репродуктивно и хирургичнто лечение могат да доведат до зачеване при жени с ендометриоза и раждане на здрави бебета.

Така че защо ендометриозата понякога предизвиква безплодие?

Една от причините може би се състои в това, че възпалението запушва маточните тръби и яйчниците, като не позволява осъществяване на контакт между яйцеклетката и спермата. Имплантирането на оплодена яйцеклетка (ембрион) в стената на матката също може да бъде затруднено, когато тя е засегната от ендометриоза. И на последно място – по мнението на изследователи е установено, че ендометриозата може дори да увреди яйцеклетката или спермата.

Не трябва да забравяме обаче, че не всяка жена с ендометриоза има проблеми със зачеването. Безплодието може да се дължи на много други причини, включително нарушения на овулацията като синдром на поликистозните яйчници (PCOS), напреднала възраст за майчинство, запушване на маточните тръби и маточни фиброиди.

Лечимо ли е безплодието, причинено от ендометриоза?

Ако една жена иска да превъзмогне безплодието, причинено от ендометриоза, тя може да опита да излекува самата ендометриоза. Това обикновено се извършва посредством лапароскопска инцизионна хирургия, чрез която ендометриалната тъкан се отстранява през малък разрез в долната част на корема. Процедурите за репродуктивното лечение, например оплождане ин витро (IVF) и вътрематочна инсеминация (IUI), също могат да увеличат Вашите шансове за зачеване. Може да се обърнете  за повече информация към инвитро център Доверие с репродуктивен специалист Д-р Бангеева .

 

 

Защо ендометриозата предизвиква безплодие?
Към началото