БЕЗПЛОДИЕТО НЕ Е СМЪРТНА ПРИСЪДА

IVF даде възможност на хиляди жени да станат майки, включително тези, чиито притеснения са свързани с възрастта. Всяка жена, която решава да се подложи на протокола за IVF, има свои собствени причини: някои съзнателно стигат до това, след като са изградили кариера или са срещнали подходящ мъж, други, по-близо до 40-годишна възраст, решават да имат друго дете, а трети се борят с безплодие. И разбира се, много от тях се страхуват дали процедурата ще бъде успешна в зряла възраст и дали ще доведе до дългоочакваното майчинство.

Заедно с репродуктивния специалист д-р Елена Бангеева ще ви разкажем как се случва IVF, до каква възраст можете да направите IVF, как да се подготвите за него и какви шансове за успешно зачеване дава на жените след 40 години.

Причини за безплодие при жени в късна репродуктивна възраст
Безплодието е неспособността на хората в репродуктивна възраст да постигнат зачеване след редовни опити за дълъг период от време (12 месеца или повече). При жени на 40 или повече години това може да се дължи на следните причини:

– с възрастта количеството и качеството на яйцата намалява;
-нарушения на ендокринната система, които могат да причинят проблеми с овулацията;
-заболявания на репродуктивната система (ендометриоза, фиброиди и др.);
-проблеми с имунната система, хронични заболявания, които могат да засегнат репродуктивната система.

Всеки случай е индивидуален, така че точната причина за проблемите със зачеването може да бъде установена само от специалист по фертилитет след подробна диагноза.

Безплодието обаче не е смъртна присъда , тъй като съвременните методи за IVF са помогнали на много жени да забременеят след 40.

IVF след 40: каква е вероятността за успех?

С възрастта репродуктивните способности на жената неизбежно намаляват, тъй като с годините яйчниковият резерв се изчерпва – броят на зреещите яйцеклетки и тяхното качество намаляват. Вероятността за успешен IVF протокол след 40-годишна възраст зависи освен от възрастта и от няколко фактора, включително общото здравословно състояние на жената, наличието на медицински проблеми в анамнезата и качеството на яйцеклетките и спермата на партньора.

Прегледи за IVF след 40 години

Преди да започне протокола за IVF, жената се подлага на прегледи и взема необходимите тестове :

– общ, биохимичен кръвен тест,

– тестове за ХИВ,

– хепатит,

– сифилис,

– тестове за урина (общи, биохимични, FSH, AMH и други хормони);
– вагинална намазка за микрофлора,  онкологична цитология;
– Ехография на тазови органи, мамография, кардиография, ЕЕГ.

Тестовете за FSH и AMH са важни за оценка на яйчниковия резерв на жената и нейната плодовитост. Те показват броя на яйцеклетките, които могат да бъдат оплодени, броя на фоликулите и потенциалния отговор на яйчниците към хормонална стимулация.

Съпругът или партньорът също трябва да се подложи на преглед : спермограма, изследвания на кръв и урина и др.

Събирайки анамнеза, лекарят ще може да определи възможните причини за трудности при зачеването и да избере протокол, който ще увеличи шансовете за успешна бременност. Включително успешна IVF с нисък AMХ .

Възможности за IVF протокол след 40 години
По време на IVF при жени след 40-годишна възраст основната задача е да се получат яйцеклетки, способни на оплождане . Често това е трудно да се постигне в естествен цикъл, затова се използват протоколи с хормонално стимулиране на овулацията.

IVF с донорски овоцити – програмата е най-ефективна за жени в късна възраст.
Минимално стимулираното IVF (наричано още „нежно“ IVF) е протокол, който използва ниски дози хормонална стимулация. Това ви позволява да получите няколко висококачествени яйцеклетки.
Крио протокол – ембрионите, получени като част от протокола за IVF, се замразяват. Това ви позволява да направите няколко опита за IVF, ако предишните опити не са  довели до резултат – 1-2 ембриона се размразяват и се извършва процедурата за криотрансфер.
IVF без хормонална стимулация, т.е. IVF в естествен цикъл след 40 години рядко се използва, тъй като в един цикъл може да се получи само една яйцеклетка и вероятността за успешен протокол е много по-малка. Въпреки това, този протокол също може да бъде успешен.
За да се изключат генетичните патологии на ембрионите, на жените след 40-годишна възраст се препоръчва да преминат предимплантационно генетично изследване (PGT) – в този случай ембрионите се тестват за наличие на хромозомни аномалии, рискът от които се увеличава с възрастта на жената. PGT преди трансфер се препоръчва за всеки IVF протокол.

Характеристики на IVF в късна възраст
Успехът на IVF след 40 години до голяма степен зависи от яйчниковия резерв на жената. Процедурата може да се извърши както с нейни собствени яйцеклетки, така и с донорски яйцеклетки.

Използване на собствени яйцеклетки
До 40-годишна възраст жените вече имат намален яйчников резерв и качество на яйцеклетката, което намалява шанса за зачеване и успешна бременност. Мнозина вземат това предвид предварително и, тъй като не са готови да заченат на по-ранна възраст, на 25-30 години, решават да замразят яйцеклетките си . В този случай те могат да направят IVF след 40 със собствена яйцеклетка, която благодарение на криоконсервацията е останала млада.

Използване на донорски яйцеклетки
IVF с донорска яйцеклетка е най-предпочитаният вариант за жени след 40 години. В този случай донорската яйцеклетка се опложда със спермата на партньора или донора на жената, след което получените ембриони се прехвърлят в нейната матка.

Трудности с IVF на 40 години и повече
С възрастта на жената рискът от хромозомни аномалии в ембрионите се увеличава, така че е важно да се проведе IVF с PGT (преимплантационно генетично изследване) . Също така, жените в късна репродуктивна възраст имат по-висок риск от развитие на усложнения по време на бременност, като спонтанни аборти, преждевременни раждания и др.

В тази връзка жените над 40 години може да се нуждаят от по-интензивна овариална стимулация и по-внимателно проследяване на процеса на IVF. Освен това може да се наложи използването на донорски яйцеклетки или сперма, за да се увеличат шансовете за успешна бременност.

Методи за повишаване на ефективността на IVF
Успехът на IVF се влияе от няколко ключови фактора : качеството на яйцеклетките, състоянието на ендометриума и общото физическо състояние на жената. Ето защо, когато се подготвяте за IVF, трябва да се подложите на обстоен преглед и заедно със специалист по фертилитет да изберете подходящото време и вид програма. Систематичната подготовка ще увеличи шансовете за успех.

Характеристики на воденето на бременност при жени в късна репродуктивна възраст
Протичането на бременност след IVF при жени над 40 години изисква повишено внимание и редовно наблюдение от лекар, тъй като рискът от нарушения се увеличава с възрастта. Усложненията при IVF включват развитие на гестационен диабет, хипертония и хромозомни аномалии в плода.

Освен това при жени в късна репродуктивна възраст по време на бременност се увеличава рискът от спонтанен аборт, особено през първия триместър, както и рискът от преждевременно раждане. В тази връзка те изискват по-внимателно медицинско наблюдение по време на бременност и раждане, в някои случаи допълнителни прегледи и изследвания за установяване на рискове и усложнения.

Какви са рисковете от IVF след 40?
Жена, която се подлага на IVF протокол след 40-годишна възраст, е под по-стриктно медицинско наблюдение, тъй като броят на спонтанните мутации в яйцеклетката нараства с възрастта. Качеството на яйцеклетките намалява, така че съществува риск от развитие на хромозомни аномалии и се увеличава рискът от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

До каква възраст може да се прави IVF?
Световната здравна организация определя границата на плодовитост като 49 години. Има случаи, когато жени на възраст 55 години са преминали успешно IVF, но това е по-скоро изключение.В медицинската практика има случаи на ефективен IVF протокол след 50 години, но това е сериозна тежест за тялото на жената и шансът за успешен резултат (бременност и успешно раждане) е много малък.

 

БЕЗПЛОДИЕТО НЕ Е СМЪРТНА ПРИСЪДА
Към началото