ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПРИ РЕПРОДУКТИВЕН СПЕЦИАЛИСТ

Всяка двойка, която се обръща за първи път към лекар – репродуктивен специалист , иска веднага да получи отговори на хиляди въпроси, които са много важни за тях:

Каква терапия ще бъде ефективна в нашия случай?
Колко дълго ще продължи лечението, колко успешно ще бъде?
Какво ще направим, ако предложените методи не помогнат за решаването на нашия проблем?
Колко ще струва целият набор от медицински процедури?
За съжаление, реалността е, че често лекарят не е в състояние да даде точни отговори дори след няколко месеца комуникация с двойката, провеждане на множество допълнителни изследвания и лекарствена терапия. И това има много косвено отношение към професионализма на лекаря.

Резултатите от използването на  Асистираната репродукция зависят от лекаря само на около  50%. И можете да сте сигурни, че той ще направи всичко по силите си, за да гарантира, че неговите знания, усилия и опит ще доведат до успех. Останалите 50% обаче се определят от фактори, на които съвременната медицина не е в състояние да повлияе. Ето защо една двойка, която започва своя труден и дълъг път към дългоочакваното дете, трябва да вярва не само в своя лекар, но и в себе си и да бъде уверена в желанието си да роди здраво бебе.

Особено важно е двойката да вземе решение за необходимостта от лечение на безплодие заедно. Ако това решение е взето само от един от партньорите, а вторият прави всичко, което трябва, но не се стреми към положителен резултат, тогава лекарят може уверено да каже, че вероятността за успех е значително намалена.

Преди да решите дали да използвате АР, обсъдете всичко с партньора си, претеглете плюсовете и минусите и вземете това решение заедно.

„Идеална“ възраст за IVF
Обикновено първоначалното посещение при специалист по фертилитет следва чести, понякога многогодишни посещения при лекуващия гинеколог – специалист в опит да се реши съществуващият проблем с по-прости и по-евтини методи. Репродуктивният специалист се възприема като последна инстанция, към него се обръщат, когато лекуващият лекар е безсилен да помогне на двойката да забременее. Това е вярно, ако жената не е по-възрастна от 30 – 35  години – в този случай тя има време да чака и да експериментира.

Такива условия дават основание да се предположи, че нормалният период от началото на желанието за забременяване до бременността може да варира от един месец до една година. Въпреки това, за жени на възраст над 30-35 години, всеки месец забавяне значително намалява шансовете за забременяване, дори с помощта на помощни технологии, следователно, ако бременността не настъпи в рамките на шест месеца, се препоръчва да се консултирате с фертилен специалист .

Консултация с гинеколог-репродуктивен специалист

И двамата ли трябва да дойдат?
Ако ще се консултирате със специалист по фертилитет за първи път, по-добре е да дойдете на лекар с партньора си. Спецификата на методите на репродуктивната медицина е, че независимо от проблема, лечебните процедури се провеждат и за двамата партньори, дори ако двойката е безплодна само поради мъжки или женски фактор. Освен това посещението при специалист по фертилитет е много сериозна стъпка за двойката, така че би било правилно партньорите да предприемат тази стъпка заедно.

Повечето двойки са много притеснени преди първото си посещение при специалист по фертилитет. Някои пациенти, дошли на първи преглед, изпитват почти еуфорично усещане, че сами са разпознали наличието на проблем и са поели по пътя към разрешаването му. Дългото чакане за забременяване (следене на цикъл, мерене на температура и „секс по график”) е минало и те най-после говорят със специалист, който ще им помогне да сбъднат мечтата си. За други страхът от очакване на присъдата на лекаря е толкова голям, че засенчва всички други чувства.

Какво ще се случи при първата консултация със специалист по фертилитет?
Обикновено при първата консултация специалистът задава въпроси:

-за заболявания, от които партньорите са страдали или страдат;
-възможна бременност и аборт на партньора;
-резултати от гинекологични и урологични прегледи.
Бъдете готови да отговорите и на много интимни въпроси относно вашия сексуален живот, отношенията между партньорите и дали двамата партньори са уверени в желанието си да имат деца.

За повечето тези въпроси може да изглеждат неудобни, неудобни и неподходящи за разглеждания проблем. Никой лекар обаче няма да ви поиска повече от това, което наистина е необходимо, за да постави диагноза и да получи пълна картина за вас. Лекарят няма за задача да обърква пациентите с въпросите си. Точно както пациентите не трябва да казват на лекаря повече, отколкото са готови да кажат.

Защо първата консултация продължава повече от час?
Задачата на специалиста при първата консултация също е да отговори възможно най-подробно на въпросите, които бъдещите родители са натрупали, и също така да се опита да разсее всички съмнения. Не бива да мислите, че след първия разговор ще разберете ясно защо вашата двойка има проблем с безплодието и кои фактори го определят.

С голяма степен на вероятност проучванията, които вече сте направили, няма да са достатъчни за поставяне на диагноза: лекарят ще ви предпише допълнителни изследвания, ще проведе ултразвуково изследване и ще помоли партньора ви да дойде за втора консултация по конкретен ден от цикъла за допълнителни процедури. Бъдете готови за факта, че може да отнеме известно време, преди да започне лечението, и ще са необходими допълнителни посещения при специалист.

Ако имате диагноза „безплодие“ и причините за него са точно установени, тогава в резултат на първия разговор можете да очаквате да получите ясен план за лечение, който ще очертае графика и цената на всички предложени процедури.

Моля, имайте предвид, че тази информация може да се промени по време на лечението – крайните дати и числа може да се окажат различни, което се дължи основно на индивидуални промени, които постоянно се случват в тялото ви.

Доброто начало е половината успех!
По този начин медицинските резултати от първия разговор могат да се нарекат само предварителни, така че психологическите резултати са по-важни. Лекарствата, техниките, опитът и ръцете на лекаря и медицинските проблеми на пациента определят само 50% от успеха на лечението на безплодни двойки. Други 50% е отношението на двойката към успеха, както и психологическата им готовност да се доверят на своя лекар. Няма доверие в себе си и в лекаря – няма успех. Най-добрите прогнози остават нереализирани, ако пациентът се страхува от лекаря, не му вярва, не вярва на партньора си, не вярва, че точно този първи опит ще бъде успешен.

Ако желаете да получите по – професионална информация, може да я получите при репродутивният специалист – Д-р Елена Бангеева , началник на инвитро център към МЦ ” Доверие ”

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПРИ РЕПРОДУКТИВЕН СПЕЦИАЛИСТ
Към началото